Перник дърпа София напред, Кърджали все по-привлекателен (ОБНОВЕНА)

Перник дърпа София напред, Кърджали все по-привлекателен (ОБНОВЕНА)

София, Пловдив и Варна заедно с перифериите им дърпат икономическото им развитие нагоре. Най-богата остава столицата с брутен вътрешен продукт (БВП) на човек от населението 30 295 лева, което е далеч пред втория – Стара Загора с 17 550 лева. София доминира по всички икономически показатели.

Но образованието има различни лидери, като Габрово, Търговище и Добрич – висок процент на обхванатите и записани да учат. Кърджали успява да привлича все повече хора, отколкото губи. Изводите са на проучване на регионалното развитие у нас на Института за пазарна икономика.

Подемът у нас остава осезаем, въпреки анемичния растеж в Европа. През последните две години реалният растеж на брутния вътрешен продукт у нас се запазва над 3 на сто на годишна база, активността на населението се повишава, безработицата спада до 3,7% през третото тримесечие на 2019 г. През последните пет години се наблюдава бърз ръст на възнагражденията – по 10 на сто средно на година, коментира икономистът Лъчезар Богданов.

Водеща в икономиката ни остава експортно ориентираното промишленост с по-висока добавена стойност, подкрепена от технологичния сектор. За десетилетие са създадени 52 000 нови работни места в ИТ и аутсорсинг сектора неравномерно разпределени, основно и в София, но има и други центрове.

Столицата се откъсва и е далеч напред, близо два пъти по-високо е БВП-то в областта на човек от населинието от всички останали области. Стара Загора се развива възходящо заради силната индустрия, но е два пъти назад от столицата. София-област произвежда БВП почти наполовина от столицата. Бурното развитие на периферията около столичния град е впечатляваща, коментира Богданов. Това се наблюдава и при Пловдив и Варна.

В столицата са концентрирани и най-много чуждестранни инвестиции – 12,3 млрд. евро за 2017 г., докато във Варна, Бургас и Пловдив поотделно те са в рамките на 1,9 млрд. лева. София, която е и с най-много индустриални зони, е сред лидерите по привлечени чужди инвестиции и заема втора по произведена продукция в страната.

Кърджали успява да привлича все повече хора, отколкото губи. Има ясна индикация, че този процес е и икономически обвързан. Връзката с Турция дава своето отражение не само за града, но и за Харманли, където се появи нов квартал, коментира икономистът Петър Ганев. Но профилът на областите предопределя някои ключови процеси в промишлеността – растящата цена на труда насочва нискотехнологичните прооизводства към вторичните центрове, като Хасково – Кърджали и Плевен – Враца.

Повечето области поставят рекорди на пазара на труда – лоша образователна структура на населението дърпа някои по-бедни области назад, като Монтана. Образованието чертае много разнообразна картина и насочва вниманието към Велико Търново, Габрово и Смолян.

Различията в регионите са силно изразени в данните за пазара на труда, заетостта за лицата между 15 и 64 години през 2018 г. нарира от над 75 на сто в столицата до около 52 на сто в Монтана. При заетостта най-ясно се вижда изоставането при Северозападния регион, като Враца и Видин също са под 60 на сто заетост. В региона са и най-много малки обезлюдяващи се общини с над 25% нива на безработица.

Влошена картина на пазара на труда има пет области – Разград, Кърджали, Търговище, Силистра и Сливен. В тях с над 30 на сто дял на населението между 25 и 64 години е с основни или по-ниско образование през 2018 г. Докато в тези обласи на един човек с висше образование се падат двама с основно или по-ниско, то в повечето други области висшистите са повече от тези с основно или по-ниско образование, а в столицата съотношението е 12 висшисти на един с основно или по-ниско образование.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.