0

Г одина след премиерата на комбито Golf Variant, германците от Volkswagen пускат и най-мощната модификация, наречена Golf R Variant. Новото компактно комби е перфектна комбинация между спортен и семеен автомобил, в който по най-добрия начин са съчетани изумителни динамични характеристики с просторен интериор за пътниците, голям и гъвкав багажник, и най-съвременните технологични иновации.

Година след премиерата на комбито Golf Variant, германците от Volkswagen пускат и най-мощната модификация, наречена Golf R Variant. Новото компактно комби е перфектна комбинация между спортен и семеен автомобил, в който по най-добрия начин са съчетани изумителни динамични характеристики с просторен интериор за пътниците, голям и гъвкав багажник, и най-съвременните технологични иновации.

С максималната си мощност от 320 конски сили, новият Volkswagen Golf R Variant е най-мощното и динамично комби в досегашната история на модела. Освен с по-висока мощност, новото спортно комби впечатлява с по-динамично пътно поведение, повече вътрешно пространство и многобройни технологични иновации, които го правят още по-добър отпреди.

Системата за двойно предаване 4Motion е включена в стандартното оборудване на модела. Функцията R Performance Torque Vectoring разпределя оптимално максималния въртящ момент от 420 Нм. Тягата се предава чрез предназначена специално за модела Golf R Variant 7-степенна предавателна кутия с два съединителя DSG, а спринтът от 0 до 100 км/ч отнема само 4,9 секунди.

Максималната скорост е електронно ограничена до 250 км/ч, но с допълнително предлагания пакет R Performance е възможно тя да бъде увеличена до 270 км/ч. Пакетът включва също 19-цолови джанти и допълнителни режими на шофиране Special, предназначен за пистата „Нюрбургринг” и режим Drift за контролирани дрифтове. Многобройните асистиращи системи и последно поколение на мултимедията гарантират още по-високи нива на безопасност, удобство и комфорт.

Въпреки изумителните си спортни характеристики, новият Volkswagen Golf R Variant запазва функционалността и практичните предимства, които всички потребители очакват от Golf Variant. Новото комби е ориентирано към приятното прекарване на свободното време и нуждите на модерното семейство, като предлага универсални възможности и удобства. При това практичността му при ежедневна употреба по никакъв начин не се нарушава от специално разработената спортна ходова част с намален с 20 мм пътен просвет.

Междуосието на Golf R Variant е с 66 мм по-дълго в сравнение с Golf R и благодарение на това пътниците на задните места разполагат с по-просторно купе и максимално пространство в областта на краката, което нараства от 903 мм на 941 мм. Обемът на багажника от 611 литра може да бъде увеличен след сгъване на втория ред седалки бързо и лесно до 1642 литра до тавана. За първи път Golf R Variant се предлага като опция и с теглич с допустимо тегло на ремаркето със спирачки до 1,9 тона и допустимо натоварване на теглича от 80 кг.

Новият Volkswagen Golf R Variant е автентичен спортен модел и в интериора му са поставени мултифункционален спортен кожен волан и първокласни предни спортни седалки с интегрирани облегалки за глава и сини на цвят емблеми R. Централните части на седалките са тапицирани с текстилна материя в черно и синьо, а вътрешната страна на страничните опори е облицована с велур в сиво.

Новият модел може да се поръча и с допълнително предлагания пакет от кожени тапицерии Nappa, който включва активен климатичен контрол на предните седалки и облицовки на вратите с декоративни панели в стил карбон и сини апликации. Контролните прибори пред водача са почти изцяло променени в сравнение с тези при предходния модел, като функциите на класическите уреди за управление и аналоговите контролни прибори са заменени със сензорни бутони, плъзгачи и екрани.

Специално разработеният за модела дигитален кокпит предлага нови функции като хоризонтални графични показания на оборотомера в горния край на изцяло цифровия дисплей, както и таймер за отчитане на времето на обиколка на състезателната писта „Нюрбургринг”. Ако желае водачът може да управлява част от функциите в новия модел и посредством новата интелигентна система за гласови команди с естествени фрази.

Новата мултимедийна система осигурява пълна комуникационна свързаност на борда на Volkswagen Golf R Variant. Системата осигурява достъп до разнообразните онлайн услуги на марката и дава възможност за всякакви индивидуални настройки и предпочитания, които се запаметяват в облака. Екраните на блока на контролните прибори и на мултимедийната система са поставени оптимално в непосредственото зрително поле на водача и осигуряват ясна видимост и контрол по всяко време.

Най-спортният Golf Variant в историята се отличава с множество специални детайли, типични за R-моделите. В предната броня е интегриран аеродинамичен спойлер, а в силуета вниманието привличат страничните дефлектори и по-широките елементи, лакирани в основни цвят на каросерията. Напълно нови са и специфичната задна броня с дифузьор в черен гланц, както и спортната изпускателна система с две хромирани двойни ауспухови тръби. Новият модел се предлага в три цвята – син металик Lapiz, типичен за R-моделите, бял Pure и черен Deep с перлен ефект.

Оптимално сцепление и изумителна пъргавина с двойно предаване

Новият Volkswagen Golf R Variant се задвижва от 2,0-литров 4-цилиндров бензинов двигател 2.0 TSI със система за принудително пълнене с турбокомпресор от серията EA888 и вече развива максимална мощност от 320 к.с. Това е с 20 к.с. повече от мощността на предходния модел. Максималният въртящ момент също бележи ръст от 400 Нм на 420 Нм и е на разположение едва при 2100 об/мин и остава постоянен на същото високо равнище чак до 5350 об/мин.

Новият двигател отговаря и на изискванията на актуалния емисионен стандарт Евро 6 AP. Колелата на предния мост използват нова спирачна система с 18-инчови спирачни дискове. Управлението на спирачната система се осъществява от специално разработен за спортното комби алгоритъм в електромеханичното сервоуправление, който прецизно регулира необходимото усилие с отчитане на скоростта на движение. Видимите компоненти на спирачната система се отличават със синьо оцветяване на емблемата R отгоре.

Като част от стандартното оборудване на модела се предлагат четири профила на шофиране - Comfort, Sport, Race и Individual. Водачите могат да настроят работата на стабилизиращата система ESC съобразно своите индивидуални изисквания само с натискане на бутон за избор на една от двете настройки. Системата ESC може да бъде и напълно изключена в режим ESC Off.

Новият Volkswagen Golf R Variant използва изцяло нова система за двойно предаване 4Motion с функция R Performance Torque Vectoring за селективен контрол на въртящия момент на колелата на задния мост, която разпределя тягата не само между предния и задния мост, а и между двете задни колела. Благодарение на това, новият Golf R Variant е много пъргав, динамичен и стабилен в завоите.

Двойното предаване е свързано постоянно и с други системи за контрол на динамиката на ходовата част като електронната блокировка на диференциала XDS и адаптивното управление на окачването DCC. В резултат на това се постига много по-прецизно и неутрално пътно поведение, както и оптимални показатели по отношение на сцеплението и изумителна пъргавина.

Технически характеристики

Volkswagen Golf R Variant 2.0 TSI 4Motion DSG

2,0-литров 4-цилиндров бензинов турбодвигател

7-степенна автоматична трансмисия с двоен съединител DSG

320 к.с. максимална мощност при 5300-6500 об/мин

420 Нм максимален въртящ момент при 2100-5350 об/мин

4,9 секунди ускорение от 0 до 100 км/ч

270 км/ч максимална скорост

7,8 л/100 км среден разход на бензин

178 г/км емисии на СО2