Пенсионните фондове отчитат ръст на активите с 854 млн. лв.

Пенсионните фондове отчитат ръст на активите с 854 млн. лв.

Фондовете за допълнително пенсионно осигуряване изтриха загубите през първото тримесечие на годината, реализирани в резултат на спадовете на финансовите пазари заради кризата.

За второто тримесечие фондовете отчитат увеличение на нетните активи с 854 млн. лв (ръст от 5,7 на сто) като те достигат до 15,839 милиарда лева.

Това съобщиха от Българската асоциация на дружествтаа за допълнително пенсионно осигуряване.

Според представителите на пенсионните дружества само за три месеца спадовете през първото тримесечие се компенсират и хората вече имат повече пари по партидите си. Така активите във фондовете са с 228 млн. лв. нагоре за полугодието.

При универсалните фондове активите само в периода април-юни нарастват със 753 млн. лв. (5,92 на сто). При универсалните фондове ръстът е с 51 млн. лв. (4,41 на сто), а при доброволните – с 50 млн. лв. (4,53 на сто).

Нивата на среднопретеглената доходност за изминалите три месеца са положителни. Средната доходност на годишна база при универсалните фондове е плюс 3,09 процента, при ППФ – плюс 2,50 процента, а при ДПФ – плюс 3,44 процента. След резките спадове през месец март, в резултат на пандемичната криза и ефектите върху световната икономика и пазарите, показателите и цените на капиталовите инструменти и борсовите индекси се възстановиха съществено, отбелязват от асоциацията.

Положителното развитие се дължи както на по-спокойната пазарна среда и възстановяване на световните финансови пазари, така и на активните действия, предприети от пенсионно-осигурителните дружества, посочват още от БАДДПО. Оттам уточняват, че при спада през първото тримесечие е отчетено само намаляване на натрупаната положителна доходност, докато акумулираните вноски и пенсионните спестявания на осигурените лица са съхранени и умножени.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.