0

А ктьорът Пенко Господинов и сценаристите на филма „Далеч от брега“ Никола Петков, Евгений Кузманов и Костадин Бонев са сред месечните победители за ноември на Oniros Film Awards – международен месечен и годишен форум с конкурсен характер, базиран в Сен-Винсент, Италия.

Актьорът Пенко Господинов и сценаристите на филма „Далеч от брега“ Никола Петков, Евгений Кузманов и Костадин Бонев са сред месечните победители за ноември на Oniros Film Awards – международен месечен и годишен форум с конкурсен характер, базиран в Сен-Винсент, Италия.

Фестивалът представя панорама на филми от целия свят, които удостоява с награди в различни категории и жанрове. Месечните носители на наградите ще се състезават за годишната награда и ще станат част от престижната гала с прожекция на живо на церемонията по награждаването, която ще се проведе в театър Palais в Сен-Винсент през август 2020 г.

Междувременно абсолвентите от класа на проф. д-р Пенко Господинов се готвят ударно за премиерата на последния свой дипломен спектакъл на учебната сцена в НАТФИЗ. През последните три месеца те успяха да създадат „Дон Жуан Тенорио“ по Молиер, в постановка на Пенко Господинов, и „Солунските съзаклятници“ от Георги Данаилов, в постановка на Анастасия Събева. На 19 декември ще представят и трагедията на Николай Лесков „Лейди Макбет от Мценска околия“ под режисурата на Максим Меламедов (Русия). Директна препратка към пиесата на Шекспир, творбата на Лесков пресъздава съдбата на жена, осъдена да изгори в страстта си. За разлика от класическата Лейди Макбет, която е оръжие и жертва на властта, героинята на Лесков – Катерина Измайлова е олицетворение на сластта и нагона. Превърнала се в тройна убийца, Катерина несъмнено е жестока, но също и умна, интересна и талантлива. Спектакълът поставя въпросите доколко заобикалящата алчност, скука, тъга и липса на състрадание „изкривяват“ жертвата в оръдие; кой всъщност се нуждае от оневиняване – обезумялата от страст или времето, което я лишава от любов... И не на последно място – какво е нашето време днес...