0

С луховете за моя партия са силно преувеличени. Това пише във Фейсбук бившият вицепремиер от служебното правителство Атанас Пеканов. Последната седмица неговото име се завъртя като основно, около което ще се създаде нов политически проект, който да обслужва президентът Румен Радев, като антипод на "Продължаваме промяната" на Кирил Петков. Сред другите коментирани имена бе това на лидерът на Изправи се.БГ Мая Манолова. Самият Пеканов вече веднъж отрече тази информация.

Слуховете за моя партия са силно преувеличени. Това пише във Фейсбук бившият вицепремиер от служебното правителство Атанас Пеканов. Последната седмица неговото име се завъртя като основно, около което ще се създаде нов политически проект, който да обслужва президентът Румен Радев, като антипод на "Продължаваме промяната" на Кирил Петков. Сред другите коментирани имена бе това на лидерът на Изправи се.БГ Мая Манолова. Самият Пеканов вече веднъж отрече тази информация.

Сега обаче коментира отново темата, като благодари за вниманието към неговата личност. Но бърза да уточни, че са се завъртели много спекулации около неговото име. Уточнява, че се е завърнал "абсолютно приоритетно" към академичните си задачи, далеч от политиката. 

"Работя отново по теми, които смятам, че имат огромно значение, макар понякога да изглеждат теоретични и чисто технически. От една страна в рамките на научните ми разработки, които бях оставил настрани за известно време. Те касаят влиянието на текущата парична политика на централните банки върху доходите на различните групи от населението - чрез нови и детайлни данни за всички домакинства в Еврозоната и различни модели можем да разберем как и кой печели и кой губи от текущата парична политика и тя да бъде по-добре съобразена, за да помага на мнозинството от гражданите', пише Пеканов.

Отбелязва, че изключително ключови през тази година са и решенията по отношение на бъдещето на Пакта за стабилност и растеж - това са европейските фискални правила и цялостната визия за икономическата архитектура на ЕС, по която от години сред експертите се обсъждат най-различни предложения за реформи. Според него такива реформи ще бъдат нужни за да могат фискалните правила да отговарят на реалностите на 21-ви век.

Въпреки това посочва, че винаги е на линия за дискусии по тези теми, за важните дебати по европейските въпроси, в които България също трябва да бъде активна. "Те може и да изглеждат технократски, но всъщност до голяма степен ще определят икономическото развитие на страните-членки през идните години, и по този начин - благоденствието на техните граждани", завършва той.