0

С толичната галерия „Арте“ представя до 31 януари изложба живопис „Паважи, обиталища“ – около 20 маслени картини на художничката Севда Потурлян. Всички те са мотиви от различни европейски страни: съкровени кътчета – реални, но и пречупени през нейното богатото и деликатно въображение. Вернисажът за откриването е днес от 18 до 20 ч. на адреса на галерията - ул. "Бузлуджа" 31.

Столичната галерия „Арте“ представя до 31 януари изложба живопис „Паважи, обиталища“ – около 20 маслени картини на художничката Севда Потурлян. Всички те са мотиви от различни европейски страни: съкровени кътчета – реални, но и пречупени през нейното богатото и деликатно въображение. Вернисажът за откриването е днес от 18 до 20 ч. на адреса на галерията - ул. "Бузлуджа" 31.

 

„Севда Потурлян притежава специфичен дар да опоетизира „живеенето” на човека в неговите делнични, битови измерения. Тя открива достойни за вниманието обекти дори и в най-тривиалните и непретенциозни ежедневни ситуации и аспекти на съществуването. Нещо повече – очевидно преди всичко именно подобни насоки се фокусират в нейния художнически поглед. Онова, което има значение обаче, е не мотивът сам по себе си, а извличането на неговата съкровена пластическа и оттук – емоционална характеристика“, казва за творчеството на Севда Потурлян изкуствоведът проф. Чавдар Попов.

Живописта на авторката излъчва тиха, ненатрапчива и естествена съзерцателност и съответно настройва зрителя в същия ключ. Тя провижда екзистенциалното в бита, в градската среда и в природата, населени от човека, като се стреми директно, без помощта на сюжет и фабула, да предаде своите настроения и усещания. Наивизмът на художествения й изказ е логична проекция на тази цялостна нагласа към творчеството. Подобна образна доминанта в картините им придава неподправена искреност, жизненост и очарование.