Пеевски: Ще предложим 0 лева субсидия и американски модел за финансиране
4

Пеевски: Ще предложим 0 лева субсидия и американски модел за финансиране

ДПС ще предложи 0 лева партийна субсидия и американски модел на финансиране. Това стана ясно от думите на депутата от ДПС и издател на "Телеграф медиа" Делян Пеевски в кулоарите на Народното събрание. Повод пък се оказа предложението на ГЕРБ  и правителството за актуализация на бюджета, в който партийната субсидия се свива рязко от 11 на 1 лев, като се предлага промяната да влезе в сила от 1 юли. 

Сега Пеевски обясни, че от ДПС няма да подкрепят предложението на ГЕРБ за 1 лев субсидия от бюджета на действително получен глас, а ще предложат нула лева.

"За нас това, което предлагат ГЕРБ е див популизъм. Хубаво е да се изясни какво правят партиите после", каза той и обясни, че промяната реално означава фалит на партиите.

"Затова е нормално - ако ще се променя модела на финансиране, да бъде нула лева и отворено финансиране американски тип - от ясни и прозрачни донори", обясни Пеевски.

Попитан дали това няма да постави партиите в зависимост от бизнесмени, Пеевски отговори: "Разберете, че 1 лев е фалит на партиите. Който го иска, да го прави. Ако не сменим модела на финансиране, нямаме партии в политиката и всичко ще е собственост на олигарсите". Той е убеден, че нула лева субсидия не би означавала фалит на партиите, ако се смени модела на финансиране по американски тип. 

На свой ред зам. - шефът на ПГ на ДПС Йордан Цонев, заяви, че и при 1 лев, и при 5 лева партиите фалират. "Зависимостите и в двата варианта са еднакви. И при нула лева също", обясни той. По думите му ако няма държавно финансиране, каквото има в цяла Европа, тогава трябва да се избере американския модел. И обясни - няма никакво държавно финансиране, но той е отворен модел, финансира се от икономически субекти и граждани - открито финансиране и с публичност на средствата.

"След като обществото не е разбрало, че държавното финансиране е по-евтино и прозрачно, ние ще предложим 0 лева и открито публично финансиране от икономическите субекти и от гражданите, със съответния контрол от гражданското общество и Сметната палата", допълни той.

ДПС провежда днес и първите консултации с фармацевтичните компании относно идеята им за свиване на ДДС-то за лекарства, хляб и други стоки. "Няма да направим предложение, ако няма гаранции,пче ще паднат цените", обясни той. В четвъртък пък е срещата с производителите на хляб, брашно и др. 

"За ДДС първо ще има консултации - ако ще има реално поевтиняване на потребителите го искаме, ако няма - за кой го правим? За производителите няма смисъл", обясни и Пеевски. И обяви, че е радостен, че управляващите са чули ДПС за безплатните детски градини, за изграждане на нови, както и за ДДС на книгите.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.