Пеевски на мушката на паралелната държава на Командира
3

Пеевски на мушката на паралелната държава на Командира

Персони със сенчесто минало под маската на издатели

Олигарсите, маскирани като издатели, имат не само общи интереси, но и общо минало. Всички те са творения на Фетхуллах Костов.

На 21 май 1997 г. точно в 14,15 часа настъпва звездният миг на Иван Костов. Той е избран за министър-председател. Изтупан e в тъмен костюм, този път със сиво-зелена вратовръзка вместо любимите му червени, за да изглежда някак си по-син. С букет цветя в ръка Костов прави тур за овации в парламентарната зала. Оглавяваната от СДС коалиция „Обединени демократични сили“ (ОДС) печели 137 мандата в парламента - безпрецедентно висок резултат за цялата история на Прехода, а 2,2 млн. българи й дават своя глас.

Костов е минал шлифовката на две лаборатории на БКП

и е лично творение на идеолога на Прехода Андрей Луканов.

За четири години при управлението на Костов беше извършена престъпната приватизация на държавните предприятия, с която той влезе в историята като Командира на тъмния преход и завинаги сложи кръст на бъдещето на България. Фабрики и заводи с активи за между 20 и 30 млрд. лева буквално бяха разпродадени на безценица, като в хазната влязоха само 2 млрд. лева свежи пари. Металургичният гигант „Кремиковци“ беше харизан за 1 долар, а авиокомпания „Балкан“ скандално беше продадена на цената на един луксозен апартамент в София – за 150 000 долара. Схемата на работническо-мениджърските дружества (РМД), широко акламирана от кликата на Костов, всъщност се оказа гигантска афера. РМД-тата платиха в брой едва 10% от цената и завзеха заводи и фабрики, а продукцията им – в повечето случаи за милиони долари – набързо беше разпродадена. След това се оказа, че РМД-то е взело парите на кредит и беше подменено от банка или дружество кредитор. Накрая предприятието беше обявено във фалит. В резултат на всичко това от приватизираните по времето на Костов знакови предприятия днес са останали само надгробни плочи.
Бившият премиер създаде олигархията, като подари най-ценните активи на комунистически фамилии, на партийни работници и комсомолски активисти, на червени директори и на ченгета от тоталитарните тайни служби, които при управлението му преживяха истински ренесанс. Така чрез обръчи от фирми, банки и фондации Костов се опита да създаде паралелна държава, подобна на тази, която изграждаше в южната ни съседка турският проповедник Фетхуллах Гюлен. Целта беше да може постепенно да превземе България чрез пари, медийна пропаганда и фалшиви новини, политически задкулисни договорки и съдебни зависимости, докато се прави на „уединен лаборант“ в Драгалевци и в Нов български университет. Поради това анализатори го нарекоха Фетхуллах Костов.
Първи в списъка му се оказа Българския Мадоф Цветан Василев. Той беше инсталиран от Костов в Корпоративна търговска банка. Никому неизвестният дотогава банкер постепенно превзе мажоритарния дял в КТБ, за да я превърне в гигантска пирамида, а той стана кредитен фараон. Българския Мадоф сътвори най-голямата финансова измама, случвала се в нашата история - остави гигантска за размерите на малка България дупка в трезора от 4,7 млрд. лева и сложи в джобовете си 2,5 млрд. лева. Изправен е задочно пред Специализирания наказателен съд, тъй като се укрива в Сърбия. Костов и семейството му с пълни шепи гребяха от трезора. Фамилията се оказа със 700 бона баровски депозити в КТБ, а малката му дъщеря Мина получи 270 000 лева консултантски хонорари от една от знаковите фирми от обкръжението на Цветан Василев – „Афлик България“. БГ Мадоф беше щедър спонсор на фондация „Демокрация“, дори КТБ й беше предоставила и сграда.

БГ Мадоф и олигархът Иво Прокопиев са двете страни на една и съща монета,

нещо като духовни синове на Фетхуллах Костов, неговите „сиамски близнаци“. При управлението на Командира Прокопиев взе единственото на Балканите предприятие за добив на каолинова суровина и кварцов пясък за строителството „Каолин“ АД срещу 6,4 млн. лева – 10% платени в брой, а останалите 90% - в компенсаторни бонове, които по това време се търгуваха за стотинки. Преди това стана и горд собственик на най-големия винзавод у нас „Дамяница“ срещу 300 000 долара. От тях приватизаторите платиха само $60 000, при положение че в складовете имаше продукция от 2,4 млн. бутилки на стойност 4 млн. долара. Трудно може да се обясни как Прокопиев изведнъж забогатя в мътните води на Костовата приватизация и дали тази оказана му чест не е заради родителите му - дългогодишни служители в Държавна сигурност, още повече че баща му е бил до дясното рамо на диктатора Тодор Живков.
Видният му партньор в Съюза на издателите - фармацевтичният бос Огнян Донев и собственик на медията бухалка “Клуб Z”, присъдружен сайт на Фабриката за фалшиви новини на Прокопиевите „Капитал“ и „Дневник“, скри цели 14 г. от биографията си и гузно мълчи за факта, че баща му е бил секретен сътрудник (агент) на ПГУ на ДС (външнополитическото разузнаване на режима) и е шпионирал Австрия и ФРГ. Преди Десети ноември Донев е бил съветник в Министерския съвет на самия свой адаш Огнян Дойнов, една от знаковите фигури на Прехода. Именно при Костов Донев започна първото си полувреме за придобиване на „Софарма“, за да се превърне впоследствие в

Компания им прави и друг член на Съюза на издателите - Сашо Дончев,

сложен на газовото кранче на тръбата от Русия също по времето на Костов. Дончев, който е червен директор в Строително-монтажното управление по изграждане на магистралния газопровод Тула – Москва - Киев, дължи бизнеса си на факта, че е бил състудент на сина на покойния газов император на Русия Рем Вяхирев. С едноименната си фондация той издава бутиковия вестник „Сега“.
Оръжейният търговец Емилиян Гебрев, понастоящем пръв ортак на Цветан Василев, също е от близкото обкръжение на Костов. Подобно на Командира и той е творение на Андрей Луканов, а първият му милион в зелено е дар от БКП. При Костов бившият служител на „Кинтекс“ бързо се преориентира от внос на кукли Барби към износ на оръжие, а фирмата му ЕМКО застава на входа и изхода на военнопромишления комплекс. Оръжейният търговец се опитва да прилапа „Дунарит“, макар че в края на януари 2019 г. ВАС го поряза и върна сделката на КЗК. Гебрев, който е известен като оръжейния Барон Мюнхаузен, е превърнал „Дунарит“ в лична касичка на БГ Мадоф.

Скандалните афери пратиха повечето олигарси

от тази компания на подсъдимата скамейка.

Василев е клиент на Специализирания наказателен съд за източването на КТБ. Прокопиев е пред Темида по две дела - за аферата с продажбата на миноритарния държавен дял в ЕVN и за пране на пари покрай „Каолин“, като КПКОНПИ наложи запор на негови и на съпругата му дружествени дялове в размер на 200 млн. лева. Донев пък беше помилван от СГС за укриване на 62 млн. данъци, но прокуратурата обяви, че ще обжалва решението. Тази клика разчита възмездието да й се размине, тъй като още по времето на Костов си създаде частен съд, чието лице е протежето на Командира Лозан Панов. Именно той ще е начело още 3 години на най-важния съд – Върховния касационен.
Надеждите на олигарсите да им се размине обаче са напразни. Много скоро Фабриката за клевети ще трябва да разкрие собствеността си и каналите на финансиране, а на светло ще излязат и полуанонимните й сайтове, които съчиняват и тиражират фейкове по заръка.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.