Педагози излизат в отпуска, докато ги ваксинират

Педагози излизат в отпуска, докато ги ваксинират

Учители, които са притеснени да се върнат в клас, за да водят присъствени уроци, ще излязат в отпуска. Педагозите ще изчакат докато не бъдат ваксинират, за да бъдат спокойни за живота и здравето си.

Екипите на „Родители за безопасно образование”, „Учители за безопасно образование” и „Science in the Crisis” вече излязоха с писмо до премиера, здравния и образователния министър относно притесненията си за разпространението на навия щам у нас и комбинацията от връщането на част от учениците в клас с потенциалното отваряне на ресторанти, барове, кафенета, дискотеки представлява двойно увеличаване на риска от разпространение на заразата. В позицията си трите групи заявяват, че считат, че решението за връщане на учениците на ротация за неприемливо с оглед на вече устновените случаи на заболели от т.нар. „британски щам“ на COVID-19 в страната, както и нежеланието на част от родителите да тестват децата. „Учениците трябва да останат в дистанционна форма на обучение за по-дълъг период от време, за да не се допуска отново широко и бързо разпространение на вируса сред населението“, отбелязват в писмото.

Лилия Стоянова, която модератор на фейсбук групата „Учители за безопасно образование”, сподели, че първоначално също е имала намерени да излезе в платен отпуск, ако върнат възстановят присъственото обучение, но с ръководството на училище, в което работи, са намерили компромисен вариант. В дните, в които им часове с класове, които продължават с онлайн уроците, тя ще продължи да преподава от вкъщи. Ако според седмичното разписание трябва да води час на 8-и или 12-и клас, тогава Стоянова ще си излиза в платена отпуска. „Това ще е вариантът за първите две седмици. Оттам нататък никой не може да каже какво ще се случи“, коментира учителката. Тя обясни, че вече се е ваксинирала и след като получи и втората доза, ще изчака още десетина дни. Тогава Стоянова ще продължи да преподава и присъствено.

В същото време, нейни колеги пък споделят, че са принудени от директорите да водят онлайн уроците присъствено от училище, въпреки че в даден ден нямат часове със 7-и, 8-и или 12-и клас. Други отбелязват, че към момента не обучават паралелки, които са в присъствено обучение, и затова са им казали да продължат с дистанционното обучение от вкъщи без да се налага да ходят на място.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.