Учителите в училищата и детските градини и медицинските сестри и акушерки ще са най-търсените професии през следващите 15 години. Това сочат част от резултатите от средносрочните и дългосрочните прогнози за пазара на труда у нас.

Според прогнозите през 2034-а

ще се търсят над 100 000 педагози

и над 54 000 помощник-медици. Най-голяма пък ще бъде заетостта в сферата на преработващата промишленост, търговията и ремонта на автомобили. Всеки втори ще работи като монтажник, шивач, или монтьор. Сред водещите професии, при които търсенето ще намалее, са продавачите, сервитьорите и готвачите.

 „След 2020-а влиянието на негативните демографски процеси ще бъде основна причина за намаляване на заетостта.Спрямо 2020-а до 2034 година ще има спад около 6%“, пък отчете социалният министър Бисер Петков. Поради тази причина

след 15 години броят на заетите ще намалее до 2 962 000

или с 190 000 по-малко спрямо следващата година. Трудещите се, които имат дипломи за основно и по-ниско образование, ще бъдат най-силно засегнати и ще намалеят с 37,8%. До същия период работещите пенсионери ще нараснат, а хората над 55 години ще са ¼ от работната сила.

Недостиг от квалифицирани кадри със средно образование и излишък от заети лица с основно и по-ниско и висше образование е едно от предизвикателствата пред пазара на труда. Така през 2034-а над 77 000 работни места ще бъдат ангажирани от трудещи се с по-ниска и по-висока квалификация от необходимата. Хората с висше образование, които ще работят на места, които изискват по-ниска квалификация, пък ще са около 38 000. В малките градове работодателите ще бъдат принудени да назначават хора с по-ниско образование от това, което се изисква за дадена позиция, за да могат да развиват бизнеса си. Така 40 000 пък ще са тези с основно образование, които ще заемат работна места за хора с по-високо образование.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

РИОСВ: Преустановено е замърсяването на река Марица

Преустановено е замърсяването на река Марица, информираха от пазарджишката Регионална инспекция за околна среда и води. Тази сутрин е извършено повторно пробонабиране от канализационните колектори и река Пишманка. Резултатите от пробите сочат, че замърсяването е преустановено. Показателите от Градски колектор-1  са: ХПК - 128 mg/l и неразтворени вещества – 209 mg/l, а от Градски колектор-2: ХПК - 49 mg/l и неразтворени вещества – 29 mg/l.

Студент от Пазарджик изчезна в София, издирва се

20-годишният Николай Митов от пазарджишкото село Сарая, който е студент втора година в Софийския университет“ Св. Кл. Охридски“, е изчезнал и се издирва, съобщиха негови приятели във Фейсбук. Те са силни притеснени и очакват да чуят добри новини, а снимката на момчето се споделя в различни профили в социалната мрежа с надеждата, че някой може да даде някаква информация за студента.