0

М алко над 2,20 лв. ще струва всеки печат, които ще използват секциите за подпечатването на бюлетините. Това става ясно от документацията към обществената поръчка на МС за изработката на печатите за местния вот на 27 октомври.

Малко над 2,20 лв. ще струва всеки печат, които ще използват секциите за подпечатването на бюлетините. Това става ясно от документацията към обществената поръчка на МС за изработката на печатите за местния вот на 27 октомври.

Общата сума на поръчката е малко над 33 500 лева., като е заложено да бъдат изработени 13 600 печата за обикновените секции и 1000 за подвижните. Първите са бъдат правоъгълни, а вторите – кръгли, като последните излизат 3,48 лева всеки. За печатите задължително трябва да е използва стандартното синьо мастило и да имат гаранция за максимум 20 000 удара върху хартията. Печатите трябва да бъдат доставени до 4 дни преди вота – т.е. 23 октомври. Малко над 1 млн. лева пък ще отидат за отпечатването на изборните книжа – протоколите, черновите, отличителните знаци за членовете на секциите, пликовете за самите протоколи и други материали. Ще са нужни 55 700 пликове, над 253 000 табелки за членовете на секциите.

Междувременно пред БНТ проф Михаил Констанинов, който е в ръководството на „Информационно обслужване“, поясни, че предстоящите местни избори са най-скъпите в историята на България, а цената им е 70 млн. лева. По думите му от 4 години насам в подготовката на местни избори има по-висок брой кандидати, както и преференции, които допълнително ги усложняват. Според него, въпреки че изборите ще са сложни за изпълнение, подготовката е перфектна и няма опасност компютрите на информационното обслужване да бъдат хакнати. Той изтъкна, че 5,8 млн. са „наличните хора, които имат право да гласуват тук в България“, а в списъците са около 6,2 млн. Той очаква до урните да отидат около 3 млн. души, а избирателната активност да бъде над 50 %.

ЦИК не е получавал сигнали за купуване на гласове, това пък заяви говорителят на ЦИК Таня Андреева пред „България он еър“, като обясни, че протоколите в София ще се приемат само в „Арена армеец“