0

П рогнозният тираж на бюлетините за вота е 6 711 000 броя. ЦИК открива процедура за възлагане на обществена поръчка за изработка и доставка на хартиени бюлетини за вота на 11 юли, като това ще стане чрез договаряне без предварително обявление. Това става ясно от решение на ЦИК на сайта на комисията.

Прогнозният тираж на бюлетините за вота е 6 711 000 броя. ЦИК открива процедура за възлагане на обществена поръчка за изработка и доставка на хартиени бюлетини за вота на 11 юли, като това ще стане чрез договаряне без предварително обявление. Това става ясно от решение на ЦИК на сайта на комисията.

Въпреки че за тези избори в големите секции с над 300 избиратели ще се гласува на 100 % машинни, според Изборния кодекс при невъзможност машинния вот да продължи, трябва да се гласува с бюлетина. Така всяка секция трябва да е заредена с нужния брой хартиени бюлетини. За разлика от други години, броят на бюлетините в секцията ще е равен на броя на избирателите в списъка.

ЦИК отправи покана до печатницата на БНБ за провеждане на преговори и сключване на договор. Хартията за бюлетините се осигурява от изпълнителя. Те са бели, изработени от плътна непрозрачна хартия, с поредни номера и полиграфическа защита. Грамажа на хартията за отпечатване на бюлетините е 120 гр/м².

Срокът за изпълнение на поръчката с транспорт, осигурен от изпълнителя е 9 юли за доставката на бюлетините до всички областни администрации и до 22 юни – за доставката до МВнР. Максималната прогнозна стойност за една бюлетина е в размер на 0,178 лева без включен ДДС, а което означава че реалната цена на една бюлетина ще достигне малко над 0,213 лева.

По-късно на заседанието на ЦИК стана ясно, че от този брой бюлетини, тиражът за чужбина е точно 710 000.

На заседанието стана ясно още, че секциите в страната, където ще се гласува с машини са 9401 броя, което е само с 3 повече в сравнение с вота през април. На по-късен етап ще се реши в кои от тях ще има по повече едно устройство.

Информацията със списъка на секциите ще бъде качен на сайта на ЦИК и тези на РИК-ве, както и препратена до областните управители. Те на свой ред трябва да ги препратят на кметовете на всяка община, които също да я публикуват на своите интернет сайтове и да популяризират информацията по подходящ начин. Това според ЦИК е в синхрон и с решението им преди ден всяка РИК да получи по 3 машини, с които съвместно с местните власти да правят демонстрации.

ЦИК гласува още и правилата за гласуване на избиратели, поставени под задължителна карантина. С него те по същество променят предишното по същата тема, което предвиждаше карантинираните автоматично да попадат в списъците за ПСИК.  Сега се запазва стария ред, при който лицата под карантина подават заявления до кмета, а той на свой ред образува подвижна секция при поне подадени 10 заявления. Заявлението за вписване в списъка се от 10 дни преди изборния ден до изборния ден включително.  Какво пише в решението на ЦИК, вижте тук.