Печалбата на банките надолу с почти 100 млн. лв. през април

Печалбата на банките надолу с почти 100 млн. лв. през април

Печалбата на банковата система се равнява на 356 млн.лв. към края на април 2020 г. Това е с 98 млн.лв. по-малко спрямо същия период година по-рано, показва статистиката на Българска народна банка (БНБ).

Активите на банките обаче растат. На месечна база е налице увеличение от 683 млн. лв., като те достигат 115.8 млн. лв. Според експертите от БНБ причина за ръста е по-големият брой депозити и увеличилият се собствен капитал в банковата система. Депозитите се равняват на 98.2 млрд. лв. към края на април, което е ръст от 658 млн. лв. Домакинствата продължават да кътат пари в банката – спестените средства са с 561 млн. лв. повече. Нарастват и средствата от кредитни институции (97 млн. лв. ръст) и тези отнефинансови предприятия (62млн. лв. ръст). Преобладават депозитите в лева (57.1% дял) и тези в евро (34.4%). Най-малко са депозитите в други валути – 8.5% дял.

Ресурсът от други финансови предприятия обаче намалява с 58 млн. лв., както и този от сектор държавно управление, който е надолу с 4 млн. лв.

Данните на БНБ сочат още, че собственият капитал в баланса на банковата система се повишава със 131 млн. лв. спрямо края на март и достига 14.7 млрд. лв. към края на април 2020г. Растежът се дължи на увеличените през месеца внесен капитали печалба.

Ликвидният буфер в края на април е 28 млрд.лв.

През април брутните кредити и аванси се увеличават с 573млн.лв.  до 94.9 млрд. лв. Кредитите и авансите за централни банки нарастват със 700 млн. лв. на месечна база, а тези за кредитни институции– с 39млн.лв.

В брутния кредитен портфейл на банковата система е отчетено месечно намаление със 166 млн.лв. до 66. 9 млрд.лв. Кредитите за нефинансови предприятия намаляват с 290 млн. лв., а тези за други финансови предприятия се увеличават със 104 млн. лв.. Кредитите за домакинства и за сектор „Държавно управление” нарастват със съответно 16млн. лв. и с  4млн.лв.  Във валутната структура на кредитите и авансите позициите в левове са 59.9%, тези в евро–35.9%, а в други валути–4.2%.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.