0

Т ази година почти нямаше паша и в навечерието на зимата пчелите нямат храна. Затова, преди кошерът да се зазими, стопанинът трябва да подсигури препитание на насекомите. За това предупреди Николай Куменов, председател на Федерацията на пчеларите.


По-малко

Никога годината не е била толкова лоша за пчелите, колкото тази, каза той. На много места в страната стопаните не са успели да извадят и кило мед, затова е необходимо да сложат захарен сироп на пчелите, за да оцелеят през зимата.

Тази година почти нямаше паша и в навечерието на зимата пчелите нямат храна. Затова, преди кошерът да се зазими, стопанинът трябва да подсигури препитание на насекомите. За това предупреди Николай Куменов, председател на Федерацията на пчеларите.


По-малко

Никога годината не е била толкова лоша за пчелите, колкото тази, каза той. На много места в страната стопаните не са успели да извадят и кило мед, затова е необходимо да сложат захарен сироп на пчелите, за да оцелеят през зимата.

Мед

Не пипам меда, който те са си събрали, и не отварям кошера до пролетта, сподели той личния си опит. От вода през зимата няма никаква нужда, допълни той. Куменов също така не е привърженик на стесняване на пространството в кошера, за да стане по-топло. Много други пчелари го практикуват. Според Куменов пчелите, когато се свият на кълбо, от постоянното трепкане на крилете се затоплят.

 

Дъска

Основните неща, които трябва да се направят, е да се стесни максимално отворът, през който пчелите излизат, но не напълно.

Ако кошерът е с мрежа, през зимата това падащо дъно се затваря, за да не влиза студ.

 


Разлагането

Необходимо е да се поставят и мишепредпазители, за да не влизат мишки. Те могат да се заселят, започват да се размножават. Това е на сто процента унищожително за пчелното семейство. Гризачите могат да изядат и пчелите, и меда, и восъка.

Според Николай Куменов въпреки всичко пчелите също имат механизъм за защита срещу мишките. За тази цел те използват прополиса, най-ценното лекарство, което имат. С него те убиват мишката в кошера, като я обвиват с прополис и я мумифицират. Той е толкова силен, че на сто процента спира разлагането на мишката.

Разваля кълбото

През зимата не бива да се докосва кошерът и да се вдига шум около него. Така е, защото насекомите образуват кълбо и вибрират и така се топлят. Всяко притеснение разваля кълбото. Така им става студено и те започват да консумират повече мед.

 


Как да разберем

Добрите пчелари според Куменов отиват при кошера и с лекарски слушалки по шума на пчелите разбират тяхното състояние, болни ли са, как е майката. Как да разберем какво се случва в кошера? При почукване, ако звукът от вибрирането изведнъж секне рязко или рязко се усили, значи пчелите са здрави и всичко е наред.