Оставете храна на пчелите в кошера

Оставете храна на пчелите в кошера

Майката е жива, ако при почукване шумът е рязък, според Николай Куменов

Тази година почти нямаше паша и в навечерието на зимата пчелите нямат храна. Затова, преди кошерът да се зазими, стопанинът трябва да подсигури препитание на насекомите. За това предупреди Николай Куменов, председател на Федерацията на пчеларите.


По-малко

Никога годината не е била толкова лоша за пчелите, колкото тази, каза той. На много места в страната стопаните не са успели да извадят и кило мед, затова е необходимо да сложат захарен сироп на пчелите, за да оцелеят през зимата.

Мед

Не пипам меда, който те са си събрали, и не отварям кошера до пролетта, сподели той личния си опит. От вода през зимата няма никаква нужда, допълни той. Куменов също така не е привърженик на стесняване на пространството в кошера, за да стане по-топло. Много други пчелари го практикуват. Според Куменов пчелите, когато се свият на кълбо, от постоянното трепкане на крилете се затоплят.

 

Дъска

Основните неща, които трябва да се направят, е да се стесни максимално отворът, през който пчелите излизат, но не напълно.

Ако кошерът е с мрежа, през зимата това падащо дъно се затваря, за да не влиза студ.

 


Разлагането

Необходимо е да се поставят и мишепредпазители, за да не влизат мишки. Те могат да се заселят, започват да се размножават. Това е на сто процента унищожително за пчелното семейство. Гризачите могат да изядат и пчелите, и меда, и восъка.

Според Николай Куменов въпреки всичко пчелите също имат механизъм за защита срещу мишките. За тази цел те използват прополиса, най-ценното лекарство, което имат. С него те убиват мишката в кошера, като я обвиват с прополис и я мумифицират. Той е толкова силен, че на сто процента спира разлагането на мишката.

Разваля кълбото

През зимата не бива да се докосва кошерът и да се вдига шум около него. Така е, защото насекомите образуват кълбо и вибрират и така се топлят. Всяко притеснение разваля кълбото. Така им става студено и те започват да консумират повече мед.

 


Как да разберем

Добрите пчелари според Куменов отиват при кошера и с лекарски слушалки по шума на пчелите разбират тяхното състояние, болни ли са, как е майката. Как да разберем какво се случва в кошера? При почукване, ако звукът от вибрирането изведнъж секне рязко или рязко се усили, значи пчелите са здрави и всичко е наред.

 

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.