Пчелин изчезна безследно в Чавдар
3

Пчелин изчезна безследно в Чавдар

За ново мистериозно изчезване на пчелин съобщи Ивайло Христов пред „Телеграф“. От 18 кошера, които имах на вилата в село Чавдар, сега нямам нито един, сподели той.

Чавдар се намира на Подбалканския път, известен като стария път от София за Бургас. Ивайло Христов е във фармацевтичния бизнес, но с пчеларство се занимава от 6-7 години и определя себе си като съботно- неделен пчелар. Наследил любовта към насекомите от дядо си. Решил да възстанови пчелина, изчел купища книги и завъдил кошери.

Причини

Нищо не подсказвало, че един ден ще установи, че 15 от кошерите му ще останат напълно празни. В останалите три пчелите били нападнати от оси, които с части от трупчетата на пчелите хранели малките си. Тази смърт била ясна. Каква е причината за изчезването на пчелите от 15-те кошера, е напълно неизвестно. Нищо в околностите не се било променило, поне за човешките представи, за да провокира насекомите.

Арендатор

В търсене на някакво обяснение Ивайло Христов разказа, че арендаторът от години е един и същ в землището, при това много коректен. Винаги ми изпраща съобщения кога ще пръска. Не че това ще промени нещо, защото да затвориш пчелите в кошерите при 40 градуса температура през деня е равносилно на убийството им. Мога само да се надявам, че препаратите, които ползва, не са силно отровни, и че не пръска през деня, разсъждава пчеларят.

Храна

Пчелите не са изчезнали и поради липса на храна, убеден е той. Зарязали са меда така, както си е. Сякаш са си събрали багажа и са напуснали апартамента без никакви обяснения, образно описа ситуация мъжът.

През есента

Кога е установил, че пчелите ги няма? Всъщност това е станало постепенно. Първите кошери са се опразнили през октомври, по-късно - през ноември, и окончателно през топлия февруари. Такова бягство на пчели е регистрирала и съседката му, която също има кошери. През годините ми се е случвало веднъж или два пъти. Но нищо повече.

Фараони


И докато до тази година българските пчелари не бяха засегнати от мистериозния синдром на празния кошер, то тази година той е масов. Близо 90% са засегнатите пчелини.

Как да разберем какво се случва с пчелите? Може би те ни оставят някакви послания? И дали медът, който просто зарязват посред зима, не пази тайната на тяхното бягство. Нека не забравяме, че медът е най-силният естествен консервант, който дори е ползван за балсамиране на фараоните.

Изследване


Дори не зная къде да го дам за изследване и какво да поискам да изследват, казва Ивайло Христов. Той е сигурен, че няма да храни с него новите пчели, които е купил. Сигурен съм,че нищо му няма, но правилото е, че след като има смърт, трябва да се изхвърли, категоричен е пчеларят.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.