Пчеларите ще регистрират пчелните семейства само в БАБХ

Пчеларите ще регистрират пчелните семейства само в БАБХ

Собствениците на пчелни семейства ще ги регистрират само в Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Така отпада задължението семействата да се регистрират и в кметствата. Такива облекчения за намаляване административната тежест на животновъдните обекти - пчелини прие Министерски съвет днес.

Изменението ще се прокара чрез промени в Закона за пчеларството. Предложените изменения целят насърчаване и улесняване на стопанската дейност в областта на пчеларството. С приемането на Закона за изменение и допълнение на Закона за пчеларството ще се изпълни мярка 147 от Решение № 704 на Министерски съвет от 2018 г., за изпълнението на мерки за трансформация на модела на административно обслужване.

Днес правителството одобри и промени в годишните разчети на сметката за средствата от Европейския съюз на Държавен фонд „Земеделие” за 2020 г.  Измененията засягат главно мерките за борба с последствията от COVID-19, по които през месец октомври вече бяха изплатени близо 70 млн. лв. Планира се общите плащания за 2020 г. да достигнат 142 млн. лв. От тях 76,8 млн. лв. се обезпечават чрез вътрешно-компенсирани промени по сметката, а 65,2 млн. лв. се одобряват допълнително. В разходните и финансиращите параграфи са разчетени средства, насочени към Програмата за развитие на селските райони, Програмата за морско дело и рибарство, директните плащания на площ и пазарните мерки.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.