0

С емейства от ромската общност в планинското село Джурово,Софийско започват да изучават тайните на земеделието и пчеларството, и как да оцелеят с тези умения. Това са целите на проекта „Деца с бъдеще-фермери, занаятчии, предприемачи“, които осъществява Фондация Биоселена. 

Семейства от ромската общност в планинското село Джурово,Софийско започват да изучават тайните на земеделието и пчеларството, и как да оцелеят с тези умения. Това са целите на проекта „Деца с бъдеще-фермери, занаятчии, предприемачи“, които осъществява Фондация Биоселена. 

Припомняме, че фондацията завърши няколко много успешни проекта в областта на земеделието, един от които беше българо- швейцарски и действаше в Централна Стара планина и Западен Балкан. В резултат на помощта, и обученията много семейства успяха да създадат биоживотновъдни ферми и да започнат да преработват млякото и месото си. Част от тези стопани продават успешно продуктите си на Фермерския пазар пред МЗХГ.

Юни

Проектът е започнал през юни, а в него ще участват едни от най-популярните стопани на Фермерския пазар, които вече са представяни на страниците на Телеграф. Един от тях е младият Теодор Пушкаров, който има биокошери в Западен Балкан. Именно той учи децата и родителите как да се грижат за пчелите, за кошерите, как да вадят мед.

Другият е Стоян Дурков, производител на био шафран в Девин. Той ще бъде учителят на семействата, които ще засаждат и отглеждат шафран. Основният двигател и местен координатор е Владимир Петров, който пък е собственик на дърводелски цех в селото и от дълги години работи с  местната ромска общност, казаха от фондацията.

Четири

Проектът ще работи конкретно с четири семейства с деца от ромската общност, които ще се ангажират с пчеларството и шафрановото производство.

Най- ентусиазирани от първите уроци по пчеларство са били децата. През август пък предстои да бъдат засадени шафрановите луковици, които два месеца по-късно ще трябва да се обират.

Шафранът и пчеларството са подбрани неслучайно, защото са продукти, които не изискват наличие на големи площи обработваема земя, обясниха от Биоселена. Според тях  1 дка шафран е достатъчен за едно семейство, а при пчеларството малки вложения имат бърза възвръщаемост.

Материали

Освен обученията в основни умения за шафран и мед, четирите семейства ще получат подкрепа по проекта да си купят най-необходимите материали и инструменти за първичното производство (кошери, инвентар, шафранови луковици, инструменти). След като потръгне производството, четирите ромски семейства ще имат достъп и до пазара. Те ще носят произведения от тях шафран и мед на Фермерския  фестивал „Произведено във фермата“, организиран от Фондация Биоселена пред Министерството на земеделието, храните и горите.