Пчелари учат  деца да вадят мед от шафран
3

Пчелари учат деца да вадят мед от шафран

Проект осигурява пазар за продуктите

Семейства от ромската общност в планинското село Джурово,Софийско започват да изучават тайните на земеделието и пчеларството, и как да оцелеят с тези умения. Това са целите на проекта „Деца с бъдеще-фермери, занаятчии, предприемачи“, които осъществява Фондация Биоселена. 

Припомняме, че фондацията завърши няколко много успешни проекта в областта на земеделието, един от които беше българо- швейцарски и действаше в Централна Стара планина и Западен Балкан. В резултат на помощта, и обученията много семейства успяха да създадат биоживотновъдни ферми и да започнат да преработват млякото и месото си. Част от тези стопани продават успешно продуктите си на Фермерския пазар пред МЗХГ.

Юни

Проектът е започнал през юни, а в него ще участват едни от най-популярните стопани на Фермерския пазар, които вече са представяни на страниците на Телеграф. Един от тях е младият Теодор Пушкаров, който има биокошери в Западен Балкан. Именно той учи децата и родителите как да се грижат за пчелите, за кошерите, как да вадят мед.

Другият е Стоян Дурков, производител на био шафран в Девин. Той ще бъде учителят на семействата, които ще засаждат и отглеждат шафран. Основният двигател и местен координатор е Владимир Петров, който пък е собственик на дърводелски цех в селото и от дълги години работи с  местната ромска общност, казаха от фондацията.

Четири

Проектът ще работи конкретно с четири семейства с деца от ромската общност, които ще се ангажират с пчеларството и шафрановото производство.

Най- ентусиазирани от първите уроци по пчеларство са били децата. През август пък предстои да бъдат засадени шафрановите луковици, които два месеца по-късно ще трябва да се обират.

Шафранът и пчеларството са подбрани неслучайно, защото са продукти, които не изискват наличие на големи площи обработваема земя, обясниха от Биоселена. Според тях  1 дка шафран е достатъчен за едно семейство, а при пчеларството малки вложения имат бърза възвръщаемост.

Материали

Освен обученията в основни умения за шафран и мед, четирите семейства ще получат подкрепа по проекта да си купят най-необходимите материали и инструменти за първичното производство (кошери, инвентар, шафранови луковици, инструменти). След като потръгне производството, четирите ромски семейства ще имат достъп и до пазара. Те ще носят произведения от тях шафран и мед на Фермерския  фестивал „Произведено във фермата“, организиран от Фондация Биоселена пред Министерството на земеделието, храните и горите.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.