БГ пчелари се пробват да финтират системата и да получават евро субсидии с празни кошери. За схемата съобщи земеделският министър Румен Порожанов на конференция в София.

Относно финансирането земеделският министър обяви, че по последната програма за пчеларството държавата е изплатила над 38 млн. лева, а за последните 6 години има допълнително подпомагане по de minimis, по който наскоро е приключил и последният прием за 3.5 млн. лева. През последните пет години са разплатени над 15 млн. лева по de minimis. Правило е всеки земеделски производител да протестира, дори и средствата да му стигат, коментира ситуацията в сектора Порожанов.

"Всичко е много относително, кой как си гледа пчелите и какъв добив прави, имаме и такива пчелари, които се опитват да кандидатстват за субсидии с кошери без пчелни семейства", допълни земеделският министър. По думите му този, който гледа правилно и прави качествен мед може да вземе цена. Ако се вземе броя на пчелните семейства и произведен мед се вижда от статистиката, че има разминавания и не е това, което трябва да бъде и да има рентабилно производство.

Данните са, че

има 780 000 пчелни семейства в момента,

броят им се увеличава.

Има леко уедряване, средното стопанство за страната се е увеличило от 49 на 64 пчелни семейства. Според Порожанов няма едри производители, но има стабилизиране в подсектора.

Блокчейн технологията може да помага на пчеларите, както се използват в по-развитите страни, за да знаят през мобилните си приложения какво се случва в техните стопанства, коментира Порожанов.

В следващия програмен период европейските субсидии за пчеларите ще нарастнат с 60 на сто, обяви на конференцията комисарят по земеделието Фил Хоган. Сумата в ОСП нараства от 36 млн. на 62 млн. евро, предвижда предложението на Европейската комисия. В сумата ще бъдат включени пари за модернизация, за да се даде възможност и на дребните производители да имат достъп до цифровизацията в пчеларството, което беше и тема на форума. Предвижда се повече пари за изследвания за причините за заболяванията на пчелите. По думите на Хоган за земеделието е

заделена най-голяма част от евробюджета

за следващия програмен период, като 95 на сто от него е защитен от исканията на европейските лидери да бъдат заделени повече средства за сигурност или други проблеми на ЕС. За останалите 5% зависи от активността и на ресорните министри, подчерта еврокомисарят като се обърна към българския министър Румен Порожанов.

"Държавите-членки ще имат свободата да въвеждат сами национални програми в следващия програмен период", обяви още Хоган. Българският еврокомисар Мария Габриел обърна внимание, че младите земеделски стопани може да се възползват от платени стажове в Европа, финансирани от ЕК. Така чрез новите технологии и опит може да се доведе по-бързо до иновации в сектора. Досега 1800 от 6000 стажа от юни м.г. насам са вече спечелени от студенти, но няма нито един пчелар, каза Габриел.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Потвърдиха африканска чума при дива свиня в Русенско

Потвърден е нов случай на африканска чума при дива свиня в Русенско. Положителна се е оказала пробата, взета от отстреляно прасе в землището между селата Пепелина и Широково, стана ясно на днешното заседание на междуведомствената епизоотична комисия в Русе.

Чумата отнесе 260 животни от рядка порода

260 животни от породата източнобалканска свиня са мъртви, съобщи председателят на асоциацията, занимаваща се с развъждането й, Радостина Донева пред БНР. Общата бройка на живите е около 3000.

До края на работния ден се подават исканията за компенсация за природни бедствия

Днес е крайният срок, в който стопаните могат да подадат заявления, за да бъдат компенсирани за щети от природни бедствия, припомня Investor.bg. Утвърденият финансов ресурс за тази година по схемата е от 2,144 млн. лева.