БГ пчелари се пробват да финтират системата и да получават евро субсидии с празни кошери. За схемата съобщи земеделският министър Румен Порожанов на конференция в София.

Относно финансирането земеделският министър обяви, че по последната програма за пчеларството държавата е изплатила над 38 млн. лева, а за последните 6 години има допълнително подпомагане по de minimis, по който наскоро е приключил и последният прием за 3.5 млн. лева. През последните пет години са разплатени над 15 млн. лева по de minimis. Правило е всеки земеделски производител да протестира, дори и средствата да му стигат, коментира ситуацията в сектора Порожанов.

"Всичко е много относително, кой как си гледа пчелите и какъв добив прави, имаме и такива пчелари, които се опитват да кандидатстват за субсидии с кошери без пчелни семейства", допълни земеделският министър. По думите му този, който гледа правилно и прави качествен мед може да вземе цена. Ако се вземе броя на пчелните семейства и произведен мед се вижда от статистиката, че има разминавания и не е това, което трябва да бъде и да има рентабилно производство.

Данните са, че

има 780 000 пчелни семейства в момента,

броят им се увеличава.

Има леко уедряване, средното стопанство за страната се е увеличило от 49 на 64 пчелни семейства. Според Порожанов няма едри производители, но има стабилизиране в подсектора.

Блокчейн технологията може да помага на пчеларите, както се използват в по-развитите страни, за да знаят през мобилните си приложения какво се случва в техните стопанства, коментира Порожанов.

В следващия програмен период европейските субсидии за пчеларите ще нарастнат с 60 на сто, обяви на конференцията комисарят по земеделието Фил Хоган. Сумата в ОСП нараства от 36 млн. на 62 млн. евро, предвижда предложението на Европейската комисия. В сумата ще бъдат включени пари за модернизация, за да се даде възможност и на дребните производители да имат достъп до цифровизацията в пчеларството, което беше и тема на форума. Предвижда се повече пари за изследвания за причините за заболяванията на пчелите. По думите на Хоган за земеделието е

заделена най-голяма част от евробюджета

за следващия програмен период, като 95 на сто от него е защитен от исканията на европейските лидери да бъдат заделени повече средства за сигурност или други проблеми на ЕС. За останалите 5% зависи от активността и на ресорните министри, подчерта еврокомисарят като се обърна към българския министър Румен Порожанов.

"Държавите-членки ще имат свободата да въвеждат сами национални програми в следващия програмен период", обяви още Хоган. Българският еврокомисар Мария Габриел обърна внимание, че младите земеделски стопани може да се възползват от платени стажове в Европа, финансирани от ЕК. Така чрез новите технологии и опит може да се доведе по-бързо до иновации в сектора. Досега 1800 от 6000 стажа от юни м.г. насам са вече спечелени от студенти, но няма нито един пчелар, каза Габриел.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Изплатиха близо 26 млн. лева за агроекология за Кампания 2019 г.

Започнаха плащанията по мярка 10 „Агроекология и климат“ от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2014-2020 г. Държавен фонд „Земеделие“ преведе 25 940 506 млн. лева по мярката, като подпомагане получиха2 110 земеделски стопани.

Удвояват броя на животните с по-висока субсидия

Увеличава се броят на селскостопанските животни, за които земеделските стопани ще получават по-висока субсидия. Това обяви Снежана Благоева от дирекция „Директни плащания“ по време на срещата между зам.-министъра на земеделието Лозана Василева и експерти от ведомството със земеделски производители от София и района.