Пчелари предупреждават: Смесват украински мед за Е1 с наш

Пчелари предупреждават: Смесват украински мед за Е1 с наш

Масово пчелари купуват украински мед, който идва в България на 1 евро. Пчелари от страната обаче го смесват с наш мед, загряват го на 35-40 градуса в едни вани, а след което достига до търговската мрежа на цени от 10-12 лв., разкриват запознати.

Той обаче е в пъти с по-ниско качество от пчелния продукт, който произвеждат лицензирани производители, чийто мед преминава през лаборатории и е с необходимите сертификати. „Така се стига до абсурда някои от пчеларите да се отказват. Други пък, които се занимават с качествено производство стигат до загуби, тъй като техният мед е с потекло и ясен произход. Просто няма кой да спре тази практика“, обясняват още кюстендилци.

Позиция

Има родни пчелари, които заявяват, че не са изгубили нито един кошер през миналата година. И че измирането на насекомите е въпрос на неправилно отглеждане.

„Мога да се похваля, че до този момент съм произвел над 900 буркана мед. Над 50 пчелни семейства съм продал на колеги в страната, а медът, който произвеждам е с анализ от централната лаборатория в София, нещо което малцина правят, за съжаление“. Това обяви пред „Телеграф“ пчеларят Емил Георгиев, който отглежда над 100 пчелни кошера в невестинското село Ваксево. По негови думи цената на един буркан мед е 12 лв., като тя се запазва, както и през предходната година. Според Георгиев има цени и от 15 лв., само че малцина са тези, които представят документ за произход и т.нар. електропроводимост, която е 0,8% и се изчислява само в Странджанския район. Той посочва и, че масово се продава мед на тържища и пазари с неясен произход и качество.

Цените

През изминалата година слънчогледовият мед или такъв от рапица се е изкупувал на 4,20 лв. и се продавал по 10 лв. Сега цена е 5,50 лв., а тази, на която се продава в магазините, остава 10 лв. „Например през м.г. на мен рапичния мед ми го даваха за 3,80 лв. Казваха, че мога да го продавам по 9 лв., което обаче е кощунство. Аз затова продавам качествен мед – без примеси, подхранки и захранки, цената му е 12 лв. и смятам, че всеки човек може да си го позволи“, категоричен е Георгиев.

Майка

Няма как пчелата майка да не остарява и тя да е висопродуктивна, тоест няма я тази яйценосна дейност да снася от 1000 до 1500 яйца. Ако кошерът поддържа 50-60 хиляди пчели, те не са достатъчно, за да се зазими. Дори и с подхранки, те не могат да отгледат ново поколение. Така се случва през декември или януари пчелите направо да загиват на меда. Много често чувам пчеларите да казват аз купих майка, но тя не е млада, а стара и така се стига до загиване на кошера“, разяснява още дългогодишният пчелар. От началото на месец август е започнала зазимяването на кошерите. Изключително важно е в този момент да се купят храни с добавки, калции и минерали, които да могат да ги запазят. Отделно се закупуват ветеринарно- медицински лекарства, тъй като при пчелите се срещат различни заболявания като акари, въшки и др. Именно от там се стига до поражения на пчелите и загиването им.

„В момента ние работим за 2022 г. В момента преглеждаме хранителните запаси на пчелите, майката с какво качество е. Кошерите, които са дали най-много мед, е задължително майките да се подновят, защото те са най-изтощени и най-много яйца са снесли. Това обаче масово не се прави. Например по естествения си път пчелите са създадени да се рояват и да се възпроизвеждат сами. Като ги настаним в нашите кошери, на тях роевият инстинкт не им е отминал, затова като дойде другата година, тези роеви майки е необходимо също да се сменят“, посочва Емил Георгиев.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.