Пчелари от Странджа искат нормални горски пътища, разбити от преминаването на тежките машини, изсичащи горите в района.

По думите на Манол Тодоров, председател на сдружение, коловозите на места не позволяват преминаването на нормални автомобили и така правят невъзможно превозването на кошери навътре в планината. Според него така се намаляват шансовете за увеличаване на производството на странджанския манов мед. Странджанският манов мед е първият български хранителен продукт, получил от Брюксел „Защитено наименование за произход“. Това стана в началото на април.

„Сега стопаните в общините в Странджа се надяват местните власти бързо да заделят за продажба неголеми терени, за да може пчеларите да изградят малки цехове за разфасоване на уникалния пчелен мед, което да се прави по стандартите и това да става в района на добиването му, каквото е изискването на ЕК“, каза Тодоров за „Монитор“.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

ДФЗ преведе още 17 млн. лв. за агроекология

Държавен фонд „Земеделие” преведе над 17 млн. лв. по мярка 10 „Агроекология и климат” от ПРСР 2014-2020 г. Изплатените средства са за Кампания 2019, а подпомагане получиха 2 619 земеделски стопани.

Приемът по мярка за хуманност към животните започва на 15 април

Животновъди ще могат да кандидатстват по мярката за хуманно отношение към животните от ПРСР 2014-2020 г. от 15 април. Приемът ще продължи месец - до 15 май, а заявленията за подпомагане ще се приемат в областните дирекции на ДФ „Земеделие”, в зависимост от местоположението на животновъдния обект.

Украйна разреши продажбата на земеделски земи

Украинският парламент одобри днес вдигането на забраната за продажба на земеделски земи, което ще позволи на страната да получи помощ на стойност 8 млрд. долара от Международния валутен фонд (МВФ), предаде АП. До 15 дни се очаква страната да получи първия транш 1,75-2 млрд. долара