Пазят в музей плат  от арката на Кристо

Парчето 7 на 7 см увековечено в Русе:

Пазят в музей плат от арката на Кристо

Служител донесъл артефакта от Париж

Регионалният исторически музей в Русе притежава парче от плата, използван за опаковането на Триумфалната арка в Париж, съобщиха от културния институт.

То е донесено от уредника в отдел „Природа“ Венцислав Петков, който е видял на живо временната артинсталацията и решил да пренесе в Русе частица от преживяното. Дареният плат е с размери 7/7 сантиметра.

 Проект

Опаковането на Триумфалната арка се случи по проекта на художниците съпрузи Кристо и Жан-Клод. През 1962 г. е създаден фотомонтаж на опаковането, но двамата така и не успяват да осъществят идеята си приживе. Жан-Клод умира през 2009 г., а Кристо - през май 2020 г. Временната артинсталация можеше да се види за 16 дни от 18 септември до 5 октомври тази година. Опаковането се извърши с 25 хил. квадратни метра рециклируем сребристо-синкав полипропиленов плат, опасан с 3000 метра червено въже.

 Цвят

Цветът на плата е подбран с идеята да наподобява максимално на каменната облицовка на арката и съседните сгради по „Шан-з-Елизе“ и така да направи опаковането визуално безконфликтно с околната среда. В работата по проекта са участвали около 1000 души. Три екипа работиха денонощно за опаковъчния процес. 25 000 квадратни метра плат и 3-километрово въже са необходими за реализацията. Проектът струва около 14 милиона евро, осигурени единствено от продажбата на произведения на Кристо и Жан-Клод.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.