0

Н ова мутация на британския щам беше изолирана тази седмица в Румъния, съобщават от Нова телевизия. Експертите коментират, че  ефективността на ваксините срещу нея е по-слаба,, но пък по-трудно се разпространява самият вирус. До момента отвъд Дунава е регистриран само един такъв случай. Правителството в северната ни съседка удължи състоянието на тревога с още 30 дни, считано от 13 април. 

Нова мутация на британския щам беше изолирана тази седмица в Румъния, съобщават от Нова телевизия. Експертите коментират, че  ефективността на ваксините срещу нея е по-слаба,, но пък по-трудно се разпространява самият вирус. До момента отвъд Дунава е регистриран само един такъв случай. Правителството в северната ни съседка удължи състоянието на тревога с още 30 дни, считано от 13 април. 

Новата мутация е открита в румънския град Сучава от специалисти от университета „Стефан Велики“, на фона на рекорден брой пациенти с COVID-19 в тежко състояние и почти пълни интензивни отделения. Експертите обясняват, че тази мутация  включва характеристиките на британския щам и на мутацията. Пробата е взета от единствения регистриран пациент с тази мутация, той не е посещавал Великобритания скоро. 

Междувременно продължава работата по румънската ваксина. Изследване на Националния институт по алергии и инфекциозни болести в САЩ потвърди, че активирането на клетъчния имунитет, на който се основава румънската ваксина срещу коронавирус, е най-ефективно в борбата с вируса. Според специалистите този вид имунитет може да продължи до 17 години.  Препаратът е разработен в Тимишоара и вече е преминал първата фаза на изпитвания върху плъхове. Предстои втора фаза – върху хора. В северната ни съседка се очаква да бъде открита и фабрика за производство на ваксини. Европейската банка за инвестиции вече изрази готовност да я финансира.