Пазят евровота от фалшиви новини с мониторинг и бюджет от €5 млн.

Пазят евровота от фалшиви новини с мониторинг и бюджет от €5 млн.

Над 60 млн. профила менте във Фейсбук, Русия - зад основна част от дезинформацията

 • ЕК представи плана си за борба с дезинформацията
 • Създава европейска мрежа на проверителите на факти

  Ежемесечен мониторинг, увеличаване на бюджета за битка с дезинформацията и изграждане на система за ранно предупреждение и независима европейска мрежа на проверителите на факти. Това са само част от мерките, с които Европейската комисия ще се бори срещу опасността да се правят опити за манипулация на изборите за Европейски парламент през май догодина с умишлено тиражиране на дезинформация и фалшиви новини през социалните мрежи и онлайн пространството.

  Това стана ясно на пресконференция в Брюксел, на която българският еврокомисар по цифровата икономика и цифровото общество Мария Габриел представи плана за действие на ЕК за борба с дезинформацията онлайн. Тя анонсира пакета от мерки заедно със зам.-председателите на комисията Федерика Могерини и Андрус Ансип и комисарите Джулиан Кинг и Вера Йоурова.

  Комисар Габриел подчерта, че във Фейсбук има между 60 и 90 млн. фалшиви профили, като по избори се наблюдава засилена активизация при тях, а 3-4% от съдържанието в социалната мрежа е лъжлива информация. 80% от профилите в Туитър, засечени, че са

  разпространявали фалшиви новини на предния евровот през 2015 г.

  пък все още са активни. „Трябва да се положат всички усилия за гарантиране на ненамеса на предстоящите избори за ЕП. В плана за действие, който представяме, се предвижда създаването на система за ранно предупреждение, както и мониторинг на прилагането на Кодекса за добри практики за борба с разпространението на дезинформация онлайн.

  В периода януари-май 2019 мониторингът ще е месечен

  съсредоточавайки се върху точно определени индикатори от кодекса. Целта е да се осигури бързо и ефективно изпълнение на ангажиментите, като Европейската комисия ще провери направеното със съдействието на Европейската група на регулаторите за аудиовизуални медийни услуги (ERGA). Нямаме време за губене, трябва да действаме бързо. Ще продължа да полагам всички усилия, за да се гарантира, че платформите изпълняват своите ангажименти. Няма да се поколебаем да предложим нови мерки, ако не видим ясни и измерими резултати“, заяви комисар Габриел.

  Бюджетът за битка с дезинформацията ще бъде увеличен на 5 млн. евро. Сумата е за 2019 г. и ще подсигури работата на външнополитическата служба на ЕС по стратегически комуникации, създадена именно, за да бори фалшивите новини. В същото време от ЕК отчитат, че този бюджет далеч не е достатъчен. Причината е, че Русия, откъдето предимно идвала дезинформацията, дава €1,1 млрд. на година.

  Има убедителни доказателства, че Русия е основен източник на дезинформация в Европа, подчерта Андрус Ансип, като допълни, че

  дезинформацията е част от военната доктрина на Русия

  и част от стратегията й да разделя и отслабва Запада.

  Планът предвижда също и създаването на независима европейска мрежа на проверителите на факти. По думите на българския еврокомисар тяхната работа ще е от съществено значение за справяне с дезинформацията. Тя призова също така държавите членки да положат усилия за подобряване на медийната грамотност.

  В този контекст ще се проведе и Европейска седмица на медийната грамотност през 2019 г. по нейно предложение. „Способността за противодействие на дезинформацията се основава и на уменията на гражданите като критично мислене, анализ, медийни умения, което им позволява да вземат информирани решения. Нужни са много усилия в тази посока“, посочи българският еврокомисар.

  Назад

  КОМЕНТАРИ

  Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.