Пазим над 13 млрд. лева във фискалния резерв

Пазим над 13 млрд. лева във фискалния резерв

Размерът на фискалния резерв към края на октомври 2020 г. е 13,2 млрд. лв. От тях 13,1 млрд. лв. са депозити на фискалния резерв в Българска народна банка (БНБ) и банки, останалите средства са вземания от фондовете на Европейския съюз (ЕС) за сертифицирани разходи, аванси и други. Това показват най-скорошните данни на Министерство на финансите (МФ).

Приходите, помощите и даренията по консолидираната фискална програма (КФП) към края на октомври 2020 г. са в размер на 36,2 млрд.лв. или с 58 млн. лв. по-малко спрямо същия период на 2019 г.

При данъчните и неданъчните приходи се наблюдава спад с 461 млн. лв., а постъпленията от помощи и дарения (основно грантове по програмите и фондовете на ЕС) са повече с 403 млн. лв., сравнени с края на октомври 2019 година.

Данъчните постъпления, заедно с приходите от осигурителни вноски, са 29,2 млрд. лв. Приходите от преки данъци са в размер на 5,1 млрд. лв., а от косвени данъци - малко над 14 млрд. лв. Приходите от ДДС са 9,1 млрд. лв., от акцизи възлизат на 4,5 млрд. лв., а тези от мита са в размер на 176,1 млн. лв. Постъпленията от други данъци, като имуществени или тези по Закона за корпоративното подходно облагане (ЗКПО) са в размер на над 1 млрд. лв. В хазната има постъпили над 9 млрд. лв. от социални и здравноосигурителни вноски. Неданъчните приходи са в размер на 4,8 млрд. лв.

От друга страна разходите по КФП, включително вноската на България в бюджета на ЕС, към октомври 2020 г. възлизат на 35,6 млрд. лв. Спрямо същия период предходна година е налице незначително нарастване от 370,2 млн. лв. "Извършените по-високи разходи са свързани със социално-икономически мерки за минимизиране на ефектите от кризата, в т.ч. плащания по мярка 60/40, изплащане на месечни добавки в размер на 50 лв.към пенсиите на всички пенсионери за месеците от август до октомври, плащания към земеделските стопани, както и други разходи по одобрените мерки", обясняват от МФ. Нелихвените разходи са в размер на 33 млрд лв.

Частта от вноската на Република България в бюджета на ЕС, изплатена към 31.10.2020 г. от централния бюджет, възлиза на 990,2 млн. лв.

Бюджетното салдо по КФП на касова основа към 31 октомври 2020 г. е положително в размер на 654,3 млн. лв. и се формира от превишение на приходите над разходите по националния бюджет в размер на 466,4 млн. лв. и по европейските средства в размер на 187,9 млн. лева.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.