Пазете теленцата от пневмония

Пазете теленцата от пневмония

По-късно се заплождат

В свои лекции д-р Багрийн, практикуващ ветеринарен лекар,/ казва, че теле, което е боледувало от  пневмония на възраст под 3 месеца, ще има отражение в бъдещата продуктивност. Най-продължително въздействие върху жизнената продуктивност оказва пневмонията, предупреждава специализираният сайт Говедовъд.

Телето, което е имало пневмония, дори ако се е възстановило след лечение, ще има 2,4 пъти по-голяма вероятност да има нарушен растеж през първите 6 месеца от живота си. То също ще има 2,4 пъти по-голяма вероятност да умре на възраст между 3 месеца и 2,5 години и има същия риск, че след като стане юница, ще се заплоди  2 месеца по-късно от здравите си връстнички.

Три разновидности

Багрийн обяснява, че има три категории пневмония при телета:

Аспирация (изсмукване) – Тази форма пневмония се появява, когато се вдишва силната миризма на  течен материал и той навлезе в белите дробове. Най-честата причина е неправилното използване на езофагеални хранилки при даването  на коластра. Аспирация също може да възникне по време на трудно раждане, когато телето вдишва меконий (първите изпражнения на телето) или амниотична течност (биологичен продукт, който се съдържа в околоплодния мехур  на майката). Един общ източник на аспирация при по-старите телета е биберонът с голяма дупка, което позволява на телето да консумира млякото твърде бързо.

Причинители

Бактериални – Трите основни организма, които причиняват бактериална пневмония при телетата, са Pasteurella multocida, Mannheimia hemolytica и Mycoplasma. Бактериалните инфекции, настъпили през първите няколко дни от живота, са резултат от инфекция, аспирация или замърсена коластра. Тъй като телетата растат, новите инфекции обикновено се получават от околната среда или от други болни телета.

Вирусните – BRSV, IBR, PI3 и BVDV, също могат да предизвикат пневмония при телетата. Вирусната пневмония предразполага телетата да придобият бактериална пневмония.


Коластра

Докторът съветва клиентите си да предприемат следните мерки за предотвратяване на пневмония при млади телета:

Ваксинация – Пресушените крави могат да бъдат ваксинирани за почти всички вирусни патогени, които причиняват пневмония, и антителата за тях след това могат да бъдат прехвърлени на телета чрез коластрата. Освен това  добрата интраназална ваксина при раждането ще стимулира тъканите в дихателните пътища да произвеждат антитела и да са готови да убият респираторните патогени, преди да влязат в тялото, осигурявайки допълнителна защита на телето в продължение на 4-6 седмици.
Доставяне на коластра – Коластрата е единствената имунна защита, която телетата имат през първите няколко седмици от живота си. Задължително трябва  да се наблюдава качеството на коластрата с рефрактометър.

Чист въздух

 Жилище – Чистият въздух и дълбокото легло са най-важните фактори за предотвратяване на болестите чрез управление на жилищата. Правилната вентилационна система в телчарника ще доведе до чист въздух и ще премахне замърсения въздух.  Необходимо е да се осигури голяма квадратура за телетата. Независимо от вида на системите за подслон, те трябва да предпазват телетата от екстремни температури, студ, вятър студ, дъжд, прах и аерозолирани патогени, всички от които могат да понижат имунитета.
Хранене – Правилното хранене е необходимо за здравословния растеж и за поддържане на имунната функция.

Програма

Необходима е рутинна скринингова програма за откриване на пневмонията при младите телета,  защото ранните им клинични признаци обикновено са много фини. Идеалното време за гледане на респираторните заболявания е времето на хранене.  Болното теле ще бъде по-бавно, ще  пие и ще се храни с нежелание и много трудно ще си легне след това.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.