Пазарували сме повече през октомври

Пазарували сме повече през октомври

Продажбите в България и целия ЕС с ръст спрямо септември

Продажбите на дребно в целия ЕС, включително и в България, отбелязаха по-добър от очакваното растеж през октомври благодарение на рязко повишаване на пазаруването онлайн, преди да влязат в сила новите рестриктивни мерки на стария континент, целящи да ограничат разпространението на втората вълна на Covid-19. Това показват последни данни на Евростат.

У нас също има повишение спрямо предходния месец, но спрямо година по-рано отбелязаха третия най-голям спад в рамките на ЕС след този в Словения и Малта, отчита официалната европейска статистика. Продажбите на дребно в България се повишиха през октомври с 1,5% спрямо септември, когато нараснаха с 3,2%. Това представлява повишение на търговията на дребно за шести пореден месец след срива с 20,1% през март и понижението с 2,0% през април. На годишна база обаче спадът при продажбите на дребно в нашата страна остава един от най-големите в рамките на Европейския съюз. За по-миналия месец продажбите на дребно се понижиха с 5,3% спрямо октомври 2019 г. след спад с 6,7% през септември.

През октомври 2020 г. продажбите на дребно в еврозоната нараснаха с 1,5%, заличавайки спада с 1,3% през септември, като в рамките на целия Европейски съюз те също се повишиха с 1,5% след спад с 1,7% месец по-рано. На годишна база продажбите на дребно в еврозоната се повишиха през октомври с 4,3%, а в рамките на целия ЕС с 4,2% след техен растеж съответно с 2,5% и с 2,4% през септември. Това е отново един от най-солидните спадове в рамките на целия ЕС на годишна база, като по този показател нашата срана е изпреварена единствено от Словения (спад с 1,11%) и Малта (спад със 7,2%).

Евростат посочи, че продажбите на храни, напитки и тютюневи изделия в еврозоната се повишиха през октомври с 2% спрямо предходния месец и с 5,1% на годишна база, докато продажбите на нехранителни стоки нараснаха също с 2% на месечна база и с 5,4% спрямо година по-рано. Спад с 3,7% на месечна и с 9,6% на годишна база отбелязаха продажбите на автомобилни горива.

В рамките на ЕС продажбите на нехранителни стоки се повишиха на месечна база с 2%, докато тези на храни, напитки и тютюневи изделия се увеличиха с 1,9%, а на автомобилните горива се свиха с 3,4 на сто.

Евростат отбеляза, че оновна причина за общото нарастване на продажбите на дребно в ЕС, и в частност в еврозоната, през октомври оказа много силния ръст при онлайн и продажбите по пощата - скок на годишна база с 28,5% за еврозоната и с 29,2% в целия ЕС.

В същото време най-голямо повишение на продажбите на дребно през октомври спрямо година по-рано е отчетено в Ирландия (повишение с 13,8%), Дания (с 12,5%) и Литва (с 8,5%).

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.