0

З а 12-та поредна година в най-южния град на България – Златоград, се провеждат Делюви празници. Те съхраняват фолклора и традициите и са свързани с множество културни прояви, спортни събития и тематични пленери. Кулминация на Делювите празници е традиционната възстановка „Един пазарен ден отпреди 100 години“, утвърдила се като най-атрактивното събитие, привличащо хиляди туристи всяка година.

За 12-та поредна година в най-южния град на България – Златоград, се провеждат Делюви празници. Те съхраняват фолклора и традициите и са свързани с множество културни прояви, спортни събития и тематични пленери. Кулминация на Делювите празници е традиционната възстановка „Един пазарен ден отпреди 100 години“, утвърдила се като най-атрактивното събитие, привличащо хиляди туристи всяка година.

В автентичната обстановка на архитектурния резерват от реставрирани възрожденски къщи се пресъздава чаршията на Златоград отпреди век. Под звуците на латерна по калдъръмите на стария град туристите се разминават с персонажи от ХІХ и ХХ век, облечени в автентични облекла от етнографските сбирки. Бозаджия, налбантин, вестникарче, чорбаджия, дами с чадърчета, представящи модата от онова време, връщат жителите и гостите на града към отдавна отминалите времена. Тъкачна, терзийска, гайтанджийска, сарашка, ножарска, тюфекчийска и грънчарска работилници в архитектурния комплекс допълват колорита на чаршията.

Всяка година мероприятието се обогатява с нови персонажи и атракции. Вчера това беше как „депутатин“ от Народната партия от 20-те години на миналия век представя кандидат-кмета – „достопочтений и благочестивий Хаджи Георги“. „Обещавам ви да докарам пари от Европата и сичките сокаци на Даръдере да оправя, ще сложиме фенери по всите кьошета, та да не стъпвате накриво“, зарече се кандидатът.