За 12-та поредна година в най-южния град на България – Златоград, се провеждат Делюви празници. Те съхраняват фолклора и традициите и са свързани с множество културни прояви, спортни събития и тематични пленери. Кулминация на Делювите празници е традиционната възстановка „Един пазарен ден отпреди 100 години“, утвърдила се като най-атрактивното събитие, привличащо хиляди туристи всяка година.

В автентичната обстановка на архитектурния резерват от реставрирани възрожденски къщи се пресъздава чаршията на Златоград отпреди век. Под звуците на латерна по калдъръмите на стария град туристите се разминават с персонажи от ХІХ и ХХ век, облечени в автентични облекла от етнографските сбирки. Бозаджия, налбантин, вестникарче, чорбаджия, дами с чадърчета, представящи модата от онова време, връщат жителите и гостите на града към отдавна отминалите времена. Тъкачна, терзийска, гайтанджийска, сарашка, ножарска, тюфекчийска и грънчарска работилници в архитектурния комплекс допълват колорита на чаршията.

Всяка година мероприятието се обогатява с нови персонажи и атракции. Вчера това беше как „депутатин“ от Народната партия от 20-те години на миналия век представя кандидат-кмета – „достопочтений и благочестивий Хаджи Георги“. „Обещавам ви да докарам пари от Европата и сичките сокаци на Даръдере да оправя, ще сложиме фенери по всите кьошета, та да не стъпвате накриво“, зарече се кандидатът.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Сърчаджиев връща на сцената Добри Войников

Първа за сезона премиера на 27 февруари ще извади Йосиф Сърчаджиев на сцената на старозагорския драматичен театър. Той се е спрял на написаната преди 149 години в Букурещ пиеса на Добри Войников „Криворазбраната цивилизация“.

Научно-популярното четиво бие високата литература

Над 10 000 българи написаха книги за петилетка (ТЕМАТА)

Научно-популярното четиво бие високата литература

45 275 книги са излезли от печат в България за последните 5 години, става ясно от данните на Националния статистически институт. Над 17 000 от тях са художествена литература, останалите са учебници, специализирани издания и т.н. Повече от 10 500 са българските заглавия, към 6500 – чуждите.

Георги Господинов с международна награда от Италия

Георги Господинов бе отличен с международната литературна награда Ceppo (Premio Ceppo Internazionale Racconto) в Италия. Писателят си заслужи приза с книгата си с разкази „И всичко стана луна“, издадена от местното издателство „Воланд“.