Пазарджишки лекари спасиха 3 родилки и новородените им

Пазарджишки лекари спасиха 3 родилки и новородените им

Три тежки раждания с риск за родилките и бебетата в АГО на МБАЛ-Пазарджик в рамките на последните две седмици. Благодарение на бързите и адекватни действия на специалистите от Родилно отделение, ОАИЛ и Неонатологията и майките и новородените са добре. Това съобщиха от държавната областна болница в града.

Имаше голяма вероятност да загубим и трите жени и новородените, признава началникът на АГО д-р Илиян Траянов, който е извикан по спешност и за трите случая. Борбата за живота на родилките продължава с часове, но всички са изключително доволни, че са се справили въпреки трудностите.

Едната майка и бебето вече са изписани от болницата, втората и момченцето и ще бъдат изписани до края на деня, а третата родилка и детето й все още са в болницата. На 20 юни 27-годишна родилка от Пазарджик отключва ДИК синдром по време на раждането чрез цезарово сечение. Тя получава тежка хипотония в състояние на шок. При това състояние на отпускане на матката след раждането се стигна до огромна кръвозагуба, която не се повлия от проведеното консервативно лечение с класически акушерски методи и съвременни медикаменти и се наложи да бъде направена животоспасяваща хистеректомия и хирургичното отстраняване на матката на родилката, за която това беше първо раждане.

Няколко часа продължи битката за живота й.

Екипът, който се включи в спасяването на жената беше от акушер-гинеколози, анестезиолози и неонатолог. Раждането започват д-р Геворгян, д-р Китов и д-р Дудова, с анестезиолог д-р Шопова и неонатолог д-р Захариева и акушерките Кръстева и Станоева. По спешност ме извикаха, както и старши ординатора д-р Цанов,а освен него и анестезиолога д-р Добрев от ОАИЛ. Беше извършена спешна и адекватна реанимация и използван медикамента Новосевън, който се прилага при тежки кръвоизливи.

Жената и детето обаче бяха спасени. Родилката остана няколко дни в реанимация, но вече е добре и заедно с нейното момиченце бяха изписани от болницата. Вторият тежък случай беше седмица по-късно на 28 юни. 28-годишната родилка от Пазарджик с патологично прикрепване на плацентата получава усложнения след раждането чрез секцио на бебето. Момченцето е спасено, но жената загубва значително количество кръв и е на ръба да развие ДИК синдром. Раждането започват д-р Цанов и д-р Георгиева с операционна акушерка Нуриева и акушерка Станоева, неонатолог е д-р Димов, но по спешност ме извикаха от отпуска и мен, както и д-р Китов. Анестезиологът в Родилна зала беше д-р Добрев. Единственият вариант за спасяване на майката беше отстраняване на матката чрез животоспасяваща хистеректомия.

Тази родилка също се наложи да бъде няколко дни под интензивно наблюдение в ОАИЛ до стабилизиране на състоянието й. Майката и нейното момченце предстои днес да бъдат изписани. Третият случай е от 6 юли. Изключително критична ситуация и при тази 41-годишна жена от село Бошуля. Това е второто й раждане.

При него тя развива ХЕЛП синдром, което е изключително тежко усложнение. Благодарение на навременното цезарово сечение момченцето и майка му оживяха.В екипа, който ръководи раждането са д-р Близнакова и д-р Китов, операционни акушерки са Нуриева и Петрова и акушерка Станоева. Неонатологът на раждането отново беше д-р Димов.Аз се включих отново по спешност в реанимационните действия, които бяха поети от д-р Добрев от ОАИЛ. Жената има и предишна бременност, протекла с гърч в ранния етап на бременността. Родилката все още е в Отделението по анестезиология и интензивно лечение, но е в сравнително добро състояние и тази вечер предстои да бъде преместена при нас в Акушеро-гинекологичното отделение.

Момченцето й е добре и за него се грижат в Неонатологичното отделение. Благодаря на всички колеги, с които работихме по тези случаи. И трите бяха от най-висока степен на опасност за майките и бебетата, но се радвам, че всички раждания приключиха благополучно.

През изминалите 4 месеца -за периода от 1 март до 30 юни в Родилно отделение са се родили 189 бебета. Момчетата са 96, а момичетата- 93. Нормалните раждания са 99, а тези със секцио са с девет по-малко.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.