Пазарджишки художници участваха в международен пленер по керамика в Беларус
2

Пазарджишки художници участваха в международен пленер по керамика в Беларус

Пазарджишките художници Маргарита Иванова и Спас Киричев участваха в Международен пленер по керамика АРТ-ЖИЖАЛ 2019 г., гр. Бобруйск в Република Беларус.

Поканата е дошла от организаторите - Бобруйски градски изпълнителен комитет и Могильовски областен изпълнителен комитет. Тази инициатива се осъществява след спечелен конкурс по проект " Участие на български художници в 16-ти Международен пленер по керамика АРТ-ЖИЖАЛ 2019 г., гр. Бобруйск, , който се реализира с финансовата подкрепа на програма "Мобилност" на Национален фонд "Култура".За шестнадесет години авторитетът на международния пленер "Арт-Жижал" значително израсна сред професионалните среди и получава широка популярност.

Неговата география се разширява извън границите на Европа и в тазгодишния пленер включва страни от Азия, Латинска Америка и Близкия Изток. Участието в това събитие е твърде престижно. То способства за обмяната на опит в областта на керамиката, за надграждане и обмен на добри практики, увеличава квалификацията и уменията на художниците.

За професионалните керамици е истинско предизвикателство да работят в различни техники и да използват "живия огън" за изпалване на своите произведения. Именно в почивната станция "Вербки", където се е провел пленерът, са построени три пещи за техниките: "раку", "опушена керамика" и "солна керамика" при високи температури, достигащи до 12500С.

Имайки предвид девиза на пленера "От традицията към съвременността чрез опита на майсторството", авторите Маргарита Иванова и Спас Киричев свързват българските традиции със съвремието.

Творческата им концепция е със създаването на съвременни декоративни пластики като авторска керамика в гр. Бобруйск, да се популяризира българската култура в Република Беларус.Умелото вплитане на глаголицата и кирилицата в пластиките си, те подсказват, че именно от България Беларус е получила писмеността на която пишат и до днес.

Маргарита Иванова създава керамичната пластика "Манастир - средновековен център на писмеността", която остава в Бобруйский художествен музей и творбата "Утринен портрет" предназначен за Могильовски областен театър за драма и комедия в град Бобруйск. За творенията си авторката използва техниките "раку" и "солна керамика".

Творбата на Спас Киричев "Пламъкът на писмеността" е определена от комисията за експониране в Градската библиотека "А. С. Пушкин" в гр. Бобрийск. Авторът създава две керамични пластики "Дива сила" и "Маг", които стават собственост на Бобруйски художествен музей. Скулпторът прилага керамичните техники "опушена керамика" и "солна керамика".

В продължение на три седмици 21 художника от 8 държави работеха на живописния бряг на река Березина. Резултатът от техния труд, около сто произведения, са експонирани в изложбата "Изкуството на живия огън" в Бобруйския художествен музей, разказа Маргарита Иванова. На тържественото откриване на изложбата кметът на град Бобруйск Александър Студнев благодари на всички участници и на организаторите, с чиито усилия творческия форум живее и става все по-мащабен. По-късно той връчи на всички керамици сертификати за участие.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.