0

П азар има, хора няма!
Това казва Йордан Койчев, който притежава голяма ферма за биволи в Ямболско заедно със съдружника си Стоян Желязков.

Пазар има, хора няма!
Това казва Йордан Койчев, който притежава голяма ферма за биволи в Ямболско заедно със съдружника си Стоян Желязков.

Стопанството съществува от 1999 г. и през годините постоянно се е разширявало. Койчев започва със 17 животни, сега те са 700. Има планове да отвори и модерна мандра. Но това може и да не се случи. Причината – липсата на работна ръка. По думите така е в целия отрасъл животновъдство. Този проблем е надвиснал като дамоклев меч над нас, казва фермерът.

Начало
Койчев започва бизнеса си в село Лозенец, Ямболско, след като купува първите си биволи от местната кооперация, която фалира. Тук имаме сантимент към тези животни, израсли сме заобиколени от тях от деца, казва той.


По думите му в момента у нас броят на биволите се изчислява на около 12-14 хиляди. Това е от отраслите с лек прогрес, казва Койчев. Някаква роля за това изиграли и субсидиите. Разбира се, както е навсякъде в земеделието и тук шмекери не липсват. Субсидии се получават за получено мляко. Веднага се появили хитреци, които се сдобиват с документи, че продават мляко... за храна на прасетата. И получават за тази „храна“ субсидии, защото това е позволено. Показват документ, че са доставили по 5 тона мляко на свинеферма. И така си докарват млеконадоя, който всъщност не са осъществили. Знаете, няма проблем да се договорите с някого да ви осигури нужния документ, обяснява Койчев. И добавя: има 200-300 животни, които се разхождат в гората. Всички ги виждаме. Но стопанинът получава за тях субсидии за обвързана подкрепа. А млеконадой реално няма.
Проблем
Но не е това основният проблем на отрасъла. Най-голямата спънка е тази, за която всички стопани говорят – няма работна ръка. Огромен проблем се стовари върху нас, особено през последните 1-2 години – няма кой да работи на село, казва Койчев. Няма хора, а ако ги има – не им се работи или не могат да ти свършат работата. Способните, кадърните избягаха в чужбина. И със свещ да ги търсиш – не можеш да ги намериш. А трудът в животновъдството не е привлекателен. И тук не става въпрос за заплати – не! Вече не се поставят условия за пари. Хората просто не искат да работят, особено в животновъдството. Според Койчев, който има 10 000 декара различни насаждения, този проблем в растениевъдството не е толкова остър.
До пет години 70% от хората при нас се пенсионират. След тях никой не идва, споделя той. Този проблем е повсеместен – и при биволи, при крави, кози, овце. Целият сектор е много зле. Ако нямаше субсидии, да сме затворили.
Проект
„Пазар обаче има. Ние продаваме млякото като суровина. Имаме и проект за мандра. Но засега съм сигурен на 90%, че няма да го осъществим. Ако я почнем сега, до 2-3 години ще сме я построили. Ще е готова, но рискуваме да нямаме хора, които да работят. А за мандрата трябват специалисти – лаборанти, технолози. Хора трябват“, казва Койчев.
Сега имаме ветеринарен техник и ветеринарен доктор – едно младо момиче. Тя обаче излиза скоро в майчинство. Това е чудесен повод, но няма кой да я замени и да поеме този ангажимент, разкрива фермерът.
Причини
Какви са причините? За да ги посочим, трябва да направим разбор на целия преход. От 30 години си рушим държавата. 2 милиона българи ги няма в България, казва фермерът.
Той продава млякото по 1,50 лева литърът. Тази цена е около себестойността. Една биволица дава по 8 литра средно. Така приходът от нея е 12 лева. Кравата дава средно по 30 л, а кравето мляко се изкупува по 70 ст. Това прави приход по 21 лева от едно животно. Ако цената на биволското мляко обаче се увеличи, продуктите ще се оскъпят и ще останат по рафтовете на магазините. А у нас няма пазар за скъпи продукти.

Обработва 10 000 дка земя

Стопанството има и 10 000 дка земя. На нея се отглеждат различни култури като люцерна, царевица, рапица, слънчоглед, сорго, нахут, пшеница. Част от земята специално се използва за отглеждане на фуражи за животните. Имат 1000 дка силажна царевица, 500 дка са отделени за люцерна. От пшеницата и ечемика прибират сламата. Имат и 500-600 дка ливади.

Млечните продукти за износ, торът за биогаз

Койчев споделя, че мандрите търсят основно външни пазари за продуктите от биволско мляко. Предприятието, което изкупувало от него, се ориентирало към пазари като Италия, Румъния, САЩ, Кувейт.
Биволското мляко има уникални характеристики. То има антиканцерогенно действие. Навремето, след аварията в Чернобил, само млякото от кози и биволи останало незасегнато от радиацията.
Койчев е съдружникът му вложили около 6-7 милиона лева във фермата. Построили обор за 210 животни с доилна зала, ремонтирали стария обор, изградили боксове за малките, сеновал, купил техника – цистерна и ремарке за разпръскване на оборски тор. Част от този тор се използва за насажденията, но не изцяло. Причината е, че разходите са твърде големи. Затова друга част от тора се продава на фирма, която има инсталация за биогаз.
Основната част от млякото се изкупува от голям производител на млечни продукти. Понякога част от продукцията изкупува индиец, който живее в Сливен. Той правел от млякото продукти по специфични индийски рецепти и ги изнасял за Лондон. Мляко изкупува и малка мандра край Карнобат.