0

Д ворът на Събчо Колев от село Думница, Габровско е истинска атракция за всеки, който мине от там. Той прилича на библейското описание на Райската градина. Там гордо крачат кокошки, петли, микрокошки, гълъби, редом с агнета, и коне. Дойде ли пролет и лято пауните привличат де що живо мине, разтваряйки пищните си опашки. Хората се спират, цъкат с език на гледката. Те обаче въобще не си дават сметка, че това перчене въобще не е предназначено за тях, а за скромните наглед паунки.

Десетки години стопанинът е населявал пространството с всякакви птици и животни, които живеят в мирно съжителство. Признава, че  сам се грижи за пъстрия кукудякащ, блеещ и цвилещ свят. И по-скоро дава пари, за да изхранва питомците си, отколкото да печели от тях.

Дворът на Събчо Колев от село Думница, Габровско е истинска атракция за всеки, който мине от там. Той прилича на библейското описание на Райската градина. Там гордо крачат кокошки, петли, микрокошки, гълъби, редом с агнета, и коне. Дойде ли пролет и лято пауните привличат де що живо мине, разтваряйки пищните си опашки. Хората се спират, цъкат с език на гледката. Те обаче въобще не си дават сметка, че това перчене въобще не е предназначено за тях, а за скромните наглед паунки.

Десетки години стопанинът е населявал пространството с всякакви птици и животни, които живеят в мирно съжителство. Признава, че  сам се грижи за пъстрия кукудякащ, блеещ и цвилещ свят. И по-скоро дава пари, за да изхранва питомците си, отколкото да печели от тях.

Мария Стюарт

Обичта към животните е явно потомствена, защото неговият дядо се е грижил за крави, овце, биволици. В основата на пъстрия свят, който е създал Събчо Колев всъщност е страстта му гълъбите. Тя датира повече от шейсет години. Разказва, че първо е започнал с гълъби като четири-пет годишно дете.

Сега има пощенски гълъби и стюартки. Вторите са кръстени на френската кралица Мария Стюарт, защото има яка около гушите си, които са в различни цветове. Бели,черни, червени и това ги прави изключително атрактивни и царствени. Пощенските гълъби пък могат наистина да донесат писмо или послание, ако се обучат.


Писмо и соколи

Ако например такъв гълъб го закараш с кола до Румъния, той после сам ще се върне от мястото, откъдето е тръгнал, обясни Събчо. И за да може да донесе писмо или например пръстенче, завързано за крачето. Това обаче трябва да се прави през лятото, защото сега всички птици си сменят перушината и няма да издържат на дълги полети. А това може да ги направи много лесна плячка на соколите, които кръжат в тази част на габровския балкан.

Чехия и Нови сад

Така от младежките си години Събчо тръгва по изложби на гълъби из Източна Европа. С птиците си е обиколил Чехия и Словакия, ходил е до Бърно, Кошице, Михайловце, Нови Сад в Югославия, Хърватия и др. В Югославия пък се запалва по пауните и си донася птици от там. Отглежда ги вече близо тридесет години. Пак на тези изложби вижда патици каролинки -.мандаринки. Били много красиви, много мънички, но за тях бил необходим водоем и се отказала да ги гледа. Искал да си ги има за красота, не за храна, уточни мъжът. В момента притежава дребни кокошчици, които стигат до 200-300 гр. И са с много атрактивен изглед. Има и порода кокошки, без трътки. Отглеждал е и кокошки, които снасят зелени, червени и жълти яйца.

Волиери

Птиците са във волиери, но могат спокойно да се движат и да си летят. Съжителстват си мирно и спокойно. Така например пуяците и пауните си приличат, сякаш са от една порода. Нямат проблем да се разбират и с кокошките. Овцете и агнетата, които са в двора пък си играят с цялата перната чета. А сред всички тях гордо се разхожда един единствен фрезийски жребец.


Зърна

Събчо купува фуражи, слънчоглед, сорго и пшеница, грах, за да изхранва питомците си. Понякога продава някои от тях, но парите служат по-скоро за да купува храна и за издръжка на животните му. Преди години е имал и крави, но с напредването на възрастта намалява стоката, която има в двора си, защото се грижи сам за всички. Имам 13 овце, 15-итина - 20 пуйки, кокошки, жребец и др. Има приятели не само в България, а и в съседните страни, с които се срещат по изложбите, които периодично се провеждат особено за гълъби.

Може ли човек да се издържа от земеделие? Зависи, ако е голямо стопанство ще е по-лесно. Едно е сигурно, никак не е лесно да гледаш животни. Ето сега, например вече се раждат първите агънца. Трябва да ги наблюдавам, понякога се случва трудно раждане. През нощта му се налага да става по няколко пъти и да ходи до обора, ако има нужда някоя овца майка от помощ. Става, наблюдава, храни животните.

Но човек трябва да прави нещо, нищо че е на село и е пенсионер, трудът е този, който го държи жив и здрав, обобщава Съби.



Кобилки освежават жребеца фризиец


Събчо има 10 пауна, а птиците гледа вече 30 години. Също 20 пощенски гълъба и 15 якарлии, които всъщност са гълъбите Мария Стюарт. Има също така птици, които приличат на гугутки, но са познати сред ценителите като скумрийки. Има и 20-тина парчета кокошчици, известни като най-дребната порода в света, тежат 200-300 грама.

От 7-8 години си има кон-жребец фризиец. Преди това си е имал и кобила Дунавка. Нея я държал пет години за разплод, но накрая богати колекционери му се примолили да им я продаде и така останала само с жребец. За да не е много самотен го освежава от време на време с кобилки.

Има и зайци - обикновени за разплод.



Пуйката е добра квачка и мъти два пъти

Според Съби истина е това, което се твърди за пуйките, че са отлични мътачки. Те лягат два пъти през годината върху яйцата. Могат да мътят и чужди и понякога им слага в полога и паунските яйца. Пуйката е птица, която наистина изисква по-специфични грижи, като много е важно да се пазят краката й от студ, да са на топло, да няма влага, защото се изкривяват краката й и се разболяват от това. Хранят се със смески, а като са по-малки им се допълва храната и с кисело мляко, за да растат. Стадото кокошки сам си го създава, но много от днешните птици наистина са загубили майчиния си инстинкт. Например от негови 15 кокошки, лягат да мътят само една или две птици.

Според него нещо се е объркало в породите, смесват се и си губят инстинкта. А най-лесно е квачката да си измъти пиленцата и навсякъде да ги води със себе си и да ги обучава.

Но е истина, че кокошката е по-лесна за гледане от пуйката.

Птичи тор за домати идеал и пипер

С ферментиралия птичи и оборски тор Съби си отглежда зеленчукова градинка. Прави си разсади, който засява горе- долу в началото на годината, и отглежда навън краставици, пипер, чушки, домати. Торът го оставя да прегаря, около една или две години, след това го използва.