Патриотите предлагат: Всички СМС-и и мейли на български

Патриотите предлагат: Всички СМС-и и мейли на български

Нов орган ще следи за езикови нарушения, глоба до 5000 за чиновниците

Всички чиновници да говорят само на български език или ги грози глоба от 1000 до 5000 лева. Това предвижда изцяло новия закон за българския език, който предлагат от „Обединените патриоти“ .

Така в закона е записано,че органите на изпълнителната, съдебната и местната власт са длъжни да ползват книжовен български език. Същото ще важи и доставчиците на медийни услуги, както и електронните сайтове.

Това на практика означава, че ако чужденец отиде в дадена администрация и не знае български, задължително трябва да ходи с преводач или самата институция да осигури такъв, дори и чиновникът на гише да говори английски например.

Сред другите идея е и дори електронните съобщения и СМС-те от операторите също трябва да са на български. Всеки мобилен телефон и таблет също ще трябва да бъде кирилизиран, обясни пък Искрен Веселинов. Патриотите искат още да се създаде и български електронен шрифт.

При нарушения на нормите на българския език от издатели на учебници, речници и други учебни помагала глобите трябва да са между 500 и 1000 лв. за физически лица, и 1000 - 2000 лв. за юридически лица.

Имената на улици, площади , училища, надписите върху сгради, както и униформите на военни, полицаи и други задължително се изписват на български, а едва след това на латиница.

Създава се и културен институт "Св. Св. Кирил и Методий", който да разпространява българската култура извън границите на държавата и да сертифицира преподаването в училищата в чужбина.

За да следи за спазването на правилата на българския език и да налага глоби, се създава и нов орган – Съвет за българския език към МС. Председател по право трябва да е директорът на Института за български език при БАН

Не всичко е туризъм", обясни на свой ред Волен Сидеров и добави - „Да отклоним малко погледа от плажове и пързалки. Има и други теми“. Сидеров обясни, че готвят такъв закон вече над 10 години и ще разчита ГЕРБ да ги подкрепят. Той показа снимки на български полицаи, на чиито униформи надписите са на английски език за разлика от униформите на гръцките полицаи.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.