0

Б ългарски патриоти сезират ВАС за  решението на ЦИК за 121 секции в Турция нарушава Конституцията и Изборния кодекс! Налице са и фактически нарушения, касаещи равнопоставеността на политическите сили, участващи на изборите на 11 юли, съобщиха от коалицията.

Български патриоти сезират ВАС за  решението на ЦИК за 121 секции в Турция нарушава Конституцията и Изборния кодекс! Налице са и фактически нарушения, касаещи равнопоставеността на политическите сили, участващи на изборите на 11 юли, съобщиха от коалицията.

Това са част от юридическите доводи, приложени с конкретика в жалбата на КП „БЪЛГАРСКИТЕ ПАТРИОТИ – ВМРО, ВОЛЯ И НФСБ“, внесена чрез ЦИК до Върховния административен съд.

Поводът е Решение на ЦИК от 18 юни 2021 г., което определя броя на секции, които се разкриват зад граница. Според него в Турция те от 35 стават 121, т.е. почти четири пъти повече. Днес на брифинг в МВнР съобщиха ,че тези секции ще са 112, а не 121

Във връзка с това от коалицията съобщават даже, че утре – 22 юни, вторник, в 12.00 ч. организират протест пред Централната избирателна комисия.

"Призоваваме всички достойни и родолюбиви български граждани да изразят своята позиция и да ни подкрепят. България НЕ Е турски вилает. България е суверенна еднонационална държава! Ние, Български патриоти, нееднократно сме заявявали категорично, че проблемът със секциите в Турция касае не само бъдещото управление на страната, което директно ще бъде предадено в ръцете на ДПС и диктатора Ердоган, но е и въпрос, касаещ националната ни сигурност. Всеизвестен е фактът, че изборният процес там се организира и провежда не от българските, а от турските власти. С четирикратното завишаване на възможността за гласуване за етническата турска партия, каквато и нейният лидер вече официално потвърди, че е ДПС чрез посещението си и изказването си, че Турция е неговата родина, реално вече фактически е заплашен не само политическият живот в България. Тук става въпрос за нарушаване на материалния закон, каквото е погазването от страна на ЦИК на чл. 15, вр. с чл. 14 от ИК, в които има ясни правила как и по какви критерии се разкриват секции зад граница, както и на чл. 3, където са изброени принципите, въз основа на които се провеждат всички видове избори в България", съобщават още.