Патриотите искат приоритетно държавно финансиране на БГ киното

Патриотите искат приоритетно държавно финансиране на БГ киното

Приоритетно държавно финансиране на българското филмопроизводство. За отпускането на средства следва да се прилагат прецизни културни критерии, а в контролиращите дейността комисии да се назначават хора, отговарящи на определени критерии. Това са част от предложенията на народния представител от ВМРО Мария Цветкова - и зам.-председател на Комисията по култура  и медии в НС, изработени заедно със секретаря на ПГ „Обединени патриоти“ и депутат от НФСБ Христиан Митев. Промените са внесени между първо и второ четене на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за филмовата индустрия, съобщават от ВМРО.

Напомнят, че до тук се е стигнало след  проведени две срещи с депутати от ВМРО. На свой ред депутатите от ОП Мария Цветкова и Христиан Митев приели предложените от Съюза на българските филмови дейци за промени, които да дадат фокус при държавното финансиране на българските филмови проекти.

Дават за пример чл. 26, ал. 6, с която разпоредба се давали гаранции, че финансирането на българското филмопроизводство ще има приоритет. С промяната настояват средствата за възстановяване на разходи за производство на аудио-визуални произведения, от които ще могат да се възползват и чужди продукции, да бъдат  отпускани само, ако е осигурена субсидия за производство на български филми поне в минималния размер.

По отношение на държавната помощ, предоставяна по схемата за възстановяване на част от разходите за филми, произведени на територията на България, включително и чужди, следва да се прилагат същите културни критерии за оценка на кандидатстващите проекти като тези, които се изискват за производството на филми с държавни средства.

Патриотите включват в дефиницията съответно на средностатистически бюджет на игрален, документален и анимационен филм и разходите за неговия показ, разпространение и фестивално участие. В момента те са изключени от дефинициите, въпреки че в предложения текст, приет на първо четене, се предвижда средствата за държавно подпомагане за показ, разпространение и фестивали да са включени като част (15 на сто) от субсидията за филмопроизводство. Тя се определя на базата на средностатистическите бюджети за предходната година съответно на 12 пълнометражни игрални филма, 22 пълнометражни документални филма и 250 минути анимация.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.