0

П резидентът на Българската федерация по художествена гимнастика Илиана Раева разкри, че най-накрая трудът на гимнастичките от националния отбор по художествена гимнастика - ансамбъл (6 грации), индивидуално - Боряна Калейн и Татяна Воложанина, и главните треньорки - Весела Димитрова и Бранимира Маркова, ще бъде възнаграден, както заслужават.

Президентът на Българската федерация по художествена гимнастика Илиана Раева разкри, че най-накрая трудът на гимнастичките от националния отбор по художествена гимнастика - ансамбъл (6 грации), индивидуално - Боряна Калейн и Татяна Воложанина, и главните треньорки - Весела Димитрова и Бранимира Маркова, ще бъде възнаграден, както заслужават.

"За първи път нашите момичета и треньорки ще бъдат възнаградени подобаващо така, както аз съм си мечтаела от години", заяви Раева.

Това ще стане факт заради новото партньорство на федерацията с една от най-големите компании за спортни залози. Договорът за финансова подкрепа между двете организации е за срок от 5 години, като спонсорът вече е патентовал марката "Златните момичета" и предвижда пускането на различни артикули с нея.

"Българският спорт е в доста трудно положение и всяка помощ от такъв характер има огромно значение. Една от причините да се радваме на интерес от страна на фирмите е мащабната дейност, която развиваме и която е социален феномен. Още повече че тази година

ще отбележим 70-годишнината от създаването на българската художествена гимнастика

каза още Раева.

Тя разкри, че благодарение на спонсора са осигурени наградни фондове за международния турнир "София къп" (1-3 април) в размер на 20 000 евро, което ще го направи доста апетитен за участие, както и на второто издание на държавното клубно първенство, където фондът ще бъде с увеличен от 25 000 на 40 000 лв.

Тази година България ще е домакин на още 3 големи турнира - Световната купа (8-10 април) и световното първенство (14-18 август), които ще се състоят в София, както и на Гран при надпреварата, която трябва да се проведе в Бургас. Състезанието обаче е под въпрос, научи "Монитор", тъй като все още не е ясно дали многофункционелната зала, която все още се строи в морския град, ще е готова, а именно тя е заявена като домакин.

Все пак от федерацията са убедени, че ще проведат турнира, като той може да бъде преместен в зала "Младост" в същия град. Федерацията смята да отбележи подобаващо и 70-годишнината на българската художествена гимнастика през 2022 г.

"Ще има множество други събития, с които ние ще празнуваме поетапно годишнината. Ще бъдат наградени стотици дори хиляди деятели, отдали живота си на този спорт. Художествената гимнастика оцеля и съществува със своята красота, авторитетно и с много победи", заяви Раева.

Шефката коментира и подготовката на новия ансамбъл жени. "Те са много силно изявени индивидуалистки, но като гимнастички са много талантливи. Вече работят като олимпийските шампионки - гледат в очите Весела и тренират на страхотни обороти. Има обаче още какво да се работи и Димитрова не иска да ги показва. Съвсем скоро обаче ще направим официално контролно за новите композиции на индивидуално жени и девойки", допълни Раева.