0

К озите и всички пасищни животни трябва да са на паша целогодишно. Те имат нужда от раздвижване, за да са здрави, дори и да не могат да пасат. Това особено важи за козите. Това разказа пред „Телеграф“ Анатоли Къновски, фермер от село Селеновци, Врачанско. Той има ферма с пасищни кози и овце в селото. Произведеното мляко го преработва на млечни продукти като регистриран по Наредба 26.

Козите и всички пасищни животни трябва да са на паша целогодишно. Те имат нужда от раздвижване, за да са здрави, дори и да не могат да пасат. Това особено важи за козите. Това разказа пред „Телеграф“ Анатоли Къновски, фермер от село Селеновци, Врачанско. Той има ферма с пасищни кози и овце в селото. Произведеното мляко го преработва на млечни продукти като регистриран по Наредба 26.

Два литра

Анатоли Къновски е заклет поддръжник на естествения начин на отглеждане на животните. Той твърди, че млякото от крави, кози и овце, които се хранят с концентрирани фуражи, е крайно вредно за човека. Според него в момента модата е да се правят големи ферми и животните да се държат вътре, за да има по-голям млеконадой и по-високи печалби. За тази цел широкоразпространено е правенето на хормонотерапия. А това уврежда освен животните и човека, защото, попадайки в човешкия организъм, може да бъде предизвикано раково образувание. Той гледа козите си само пасищно и добива не повече от два литра мляко от коза.

 


Хербициди и пестициди

 


„В последно време избягвам и концентриран фураж, защото арендаторите ги третират с хербициди и пестициди и ми пада качеството на продукцията - сподели той. - Като дадеш на козата фураж с царевица, слънчоглед, обработвани с химикали, добавки торове, това се отлага в зърното, после се отлага в месото и млякото и после в нас и се чудим защо сме болни“, обясни фермерът. Пасищните животни сега ги затварят, а те целогодишно искат да ядат естествена трева.

 


Под строй

„Сега козите под строй влизат в оборите, дават им някаква трева, която действа като наркотик. И те веднъж опитали я търсят отново, защото се пристрастяват. Затова тези, като ги доиш, са кротки, не мърдат, не скачат. А вие знаете ли какъв е характерът на една коза. Като се върнат от ливадите, едвам ги издояваме. Тя е особено животно, ако се гледа по естествен начин. Никога няма да бръсне трева, ако не й харесва. Само ще щипне отгоре и заминава. Сега системата иска големи печалби и големи ферми, но пада качеството за сметка на здравето на човека“, убеден е фермерът.