Партията на Копейкин учредена от мъртви души, прокуратурата иска закриване

Партията на Копейкин учредена от мъртви души, прокуратурата иска закриване

Партия "Възраждане" на захранвания с рубли Костадин Костадинов - Копейкин, е използвала "мъртви души", за да се учреди. Това показва проверка на прокуратурата, която е поискала закриването на партията, заради груби нарушения

В съобщение на държавното обвинение до медиите се посочва, че Софийска градска прокуратура е поискала Софийски градския съд заличаване на регистрацията на политическа партия „Възраждане“ и нейното разпускане. Причината е разследване, което е показало сериозни нарушения на Закона за политическите партии. Повод за проверката е постъпил пез юни тази години сигнал от гражданин. След проверката прокурорите установили, че партията на Копейкин е излъгала в документите си, че на Учредителното събрание на партията са присъствали най-малко 500 граждани с избирателни права.

"Установено е, че към датата на провеждането на Учредителното събрание има данни за 86 лица, които са били извън територията на страната, а са вписани като учредители; 108 от лицата, чиито имена фигурират върху декларации като учредители (общо 580 броя), са заявили, че подписите в списъците не са техни. 87 лица са заявили, че не са подписвали Декларация за индивидуално членство по Закона за политическите партии; Други 120 лица са заявили, че изобщо не са присъствали на Учредително събрание на ПП „Възраждане“; За две лица има попълнени декларации за индивидуално членство, на които са положени и подписи като участници в Учредително събрание, проведено на 02.08.2014 г. От заверени препис-извлечения от актове за смърт е констатирано, че същите са починали през м. юни 2014 г. Въз основа на материалите от образуваната преписка в СГС е изготвена и внесена искова молба за образуване на дело. След насрочването му същото ще бъде разглеждано в открито съдебно заседание с призоваване на заинтересованите страни", посочват от прокуратурата.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.