Партиите в Пазарджишко не се разбраха за състава на РИК

Партиите в Пазарджишко не се разбраха за състава на РИК

След изслушване на упълномощените представители, партиите не постигнаха съгласие по състава на РИК – Пазарджик за предстоящите избори на 11 юли т.г. Това стана по време на проведените консултации при врид областния управител Йордан Кожухаров, който заяви, че при така създалата се ситуация не може да бъде постигнато съгласие за състава на РИК-Пазарджик и следва, на основание чл. 60, ал. 6 от Изборния кодекс, цялата документация в едно с протокола от консултациите да бъдат изпратени в ЦИК за решение.

Съгласно Решение № 5-НС/12.05.2021 г. на ЦИК съставът на РИК за райони с до 9 мандата, какъвто е и 13-ти Пазарджишки избирателен район, е от 13 членове, вкл. председател, двама заместник-председатели и секретар. Разпределението между партиите и коалициите е следното: Коалиция „ГЕРБ-СДС“ – 4 членове, партия „Има такъв народ“ – 3 членове, Коалиция „БСП за България” – 2 членове, ПП „ДПС” – 2 членове, Коалиция „Демократична България“ – 1 член и Коалиция „Изправи се! Мутри вън!“ – 1 член. Председателят, заместник-председателите и секретарят не могат да бъдат от една и съща партия или коалиция.
В консултациите участваха упълномощени представители на парламентарно представените партии и коалиции - Коалиция „ГЕРБ-СДС“, ПП „Има такъв народ“, Коалиция „БСП за България“, ПП „ДПС“, Коалиция „Демократична България“ и Коалиция „Изправи се! Мутри вън!“.
За председател на РИК Пазарджик бяха направени три предложения от Политическа партия „ГЕРБ“ – Антони Върбев, Политическа партия „Има такъв народ“ – Петя Грозданова и коалиция „Изправи се! Мутри вън!“ – Стойко Власев.
За заместник-председател постъпиха две предложения от Коалиция „БСП за България“ – Виолета Ценова и Коалиция „Демократична България-Обединение“ – Иванка Гатина.

За секретар беше направено само едно предложение от ПП ДПС – Васвие Мехмедова. ВрИД областният управител Йордан Кожухаров прикани представителите на политическите партии да потвърдят направените от тях предложения, като ги подкрепят с кратки мотиви, или да ги оттеглят, допълнят или изменят с цел постигането на съгласие, но партиите не стигнаха до съгласие.

 

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.