Партиите се вписват за вота до 17 февруари, влизат в кампанията на 5 март

Според хронограмата на ЦИК:

Партиите се вписват за вота до 17 февруари, влизат в кампанията на 5 март

  • Регистрират листите до 2 март
  • Теглят жребия за номерата в бюлетините ден след това
  • Хората с увреждания заявяват урна до 20 март

Партиите и коалициите, които искат да участват на парламентарния вот на 4 април, трябва да се регистрират в ЦИК до 17 февруари, а самата предизборна кампания стартира на 5 март. Това става ясно от хронограмата за изборите, приета от ЦИК.

Инициативните комитети, които издигат независими кандидати, пък ще подават заявления за регистрация в РИК до 22 февруари. Ако ЦИК е отказал регистрация, а съдът е отменил това решение, комисията ще трябва да впише за участие дадената партия в срок до 27 февруари. Пак до същата дата партиите имат право на поправка, ако искат да сменят името на коалицията, в която се явяват или пък дадена формация се откаже от нея. ЦИК на свой ред трябва да заличи напусналите партии от предизборното обединение до 2 март.

До 2 март е и срокът, ако някоя формация съвсем размислили и се откаже да се явява на изборите за НС. Партийните листи пък се регистрират в РИК, а срокът за това също е 2 март.  Ако някой от кандидатите се откаже, той може да бъде заменен в листата до 4 март. Възможни са и промени в последния момент, но само ако някой от кандидатите почине или пък изпадне в трайна невъзможност да участва във вота, като такива корекции в листите трябва да се направят до 27 март.

Жребият за номерата на бюлетините от ЦИК трябва да се проведе  на 3 март. План- сметката за вота и колко пари ще струва неговото организиране ще стане ясно след  7 март, когато трябва да бъде приета от МС. Отново до 7-ми ЦИК ще определи и мандатите за всеки район, както и правилата за машинното гласуване. До 48 дни преди вота трябва да са ясни и секциите и броя на избирателите в тях. Секциите в болници, домове за стари хора, кораби и затвори пък ще се определят само три дни преди вота.

Хората с трайни увреждания ще могат да заявят подвижна урна до 20 март. В хронограмата няма детайли относно подвижните урни за карантинираните, тъй като тези промени в закона не са минали все още на второ четене в НС. Едва след това ще бъде направена и корекция в хронограмата.

Пак до 20 март е крайният срок, ако искаме да гласуване по настоящ, а не по постоянен адрес. Само кандидатите за депутати, членовете на ЦИК и РИК, както и наблюдателите имат право да гласуват на друго място, различно от постоянния или настоящия им адрес. 

В полунощ на 2 срещу 3-ти март спира агитацията и влиза в сила забраната за огласяване под каквато и да е форма на резултати от допитвания до общественото мнение.  Застъпници и наблюдатели за дадена формация пък могат да се правят до ден преди изборите. ЦИК обявява крайните резултати от вота до 8 април, а публикуването на имената на избраните депутати трябва да стане до седмица по-късно.  До 4 май пък всички партиите трябва да дадат отчети си пред Сметната палата за разходите по време на кампанията.

Паралелно с това върви и подготовката за вота в чужбина. Още до 7 февруари посланиците трябва да поискат от чуждите държави съгласие за откриване на секции на тяхна територия – там където е нужно, тъй като в някои от страните режимът е само уведомителен. До 9 март българите зад граница пък ще трябва да заявят писмено или електронно чрез сайта на ЦИК, че ще гласуват. До 13 март  ЦИК ще определи и  местата в държавите, в които ще се образуват секции. Самите секции ще бъдат назначени до 22 март, като това ще стане след консултации с партиите и организациите на нашенците в чужбина.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.