Партиите се регистрират в ЦИК до 26 май, а листите си до 8 юни (ОБНОВЕНА)

Комисията прие хронограмата за вота

Партиите се регистрират в ЦИК до 26 май, а листите си до 8 юни (ОБНОВЕНА)

  • Жребият за номерата в бюлетината ще е на 9 юни, кампанията започва на 11 юни
  • Ще искат 8 млн. лева за новите машини, нужни за вота
  • Одитът на устройствата ще приключи до началото на юли

Партиите и коалициите ще подават документи за регистрация в ЦИК за предстоящия парламентарен вот до 26 май. В същия ден ЦИК трябва да излезе и с решение за това кои партии са били регистрирани. Това е записано в хронограмата за предсрочния вот на 11 юли, която ЦИК прие на своето заседание.

Инициативните комитети, които издигат независими кандидати, пък ще трябва да се регистрират в РИК до 31 май.

Партийните листи пък трябва да се подадат до РИК до 8 юни. Ден по-късно пък ЦИК трябва да проведе жребий за номерата на партиите в бюлетините.

Самата кампания стартира на 11 юни. Българите зад граница пък ще могат да подават заявление за вот в чужбина до 15 юни. До 18 юни ЦИК ще трябва да определи местата в държавите , където ще има секции и броя на самите СИК във всяко място. Хората с увреждания, които искат да пуснат вот с подвижна урна имат срок  до 26 юни да подадат заявления. Същият е срокът и за онези избиратели, които искат да гласуват по настоящ адрес.

Иначе още утре ЦИК трябва да излезе с решение за реда и правилата как ще се образуват секциите в чужбина. Дипломатическите ни представителства пък вече трябва да искат разрешения от дадената държава за провеждане на вота на тяхна територия.

До края на седмицата - 16 май - МС трябва да приеме и план -сметката за вота, т.е колко ще струват изборите. Пак в неделя е крайният срок за ЦИК да определи мандатите по избирателни райони,както и да каже какъв е редът за провеждането на машинното гласуване. До 21 май ЦИК трябва да каже, кои са местата зад граница, където ще има т.нар автоматични секции. Ако някоя партия реши, че има промени в името, под което се явява или в състава, може да иска променя до 5 юни. Секциите в страната трябва да се назначава от РИК до 15 юни, а тези в чужбина от ЦИК до 28-ми.

ЦИК трябва да приеме решение до средата юни по какъв ред точно избирателите под карантина ще гласуват с подвижна урна. С последните промени в ИК хората под карантина, ще могат да подават заявления за подвижна секция и до деня на вота, както и на адрес различен от постоянния и настоящия.

В началото на юни ЦИК трябва да предаде машините за вота за сертифициране  от страна ДАЕУ, БИС и БИМ, целта е одитът на устройствата да приключи до 1 юли - поне 10 дни преди самите избори.

До 3 юли пък е срокът, в който партиите могат да сменят даден кандидат, ако даден кандидат от партийната листа почине. В същия срок е този за регистрация на социологическите агенции.

Застъпници и наблюдатели ще се регистрират от партиите и НПО-та до 10 юли. РИК има срок от 48 часа да предаде протоколите в ЦИК. Самата комисия  пък трябва до 15 юли да каже какво е разпределението на мандатите и коя партия колко гласове е получила. Имената на избраните депутати от ЦИК трябва да се оповести  до 18 юли.

След хронограмата, от ЦИК се заеха с това да пратят писмо до МФ с тяхната прогноза за част от план-сметката на вота, като последва спор колко точно машини ще са нужни за вота, както в страната, така в чужбина. По прогнозни данни ще са нужни между 300 и 500 машини за секциите зад граница. От думите на секретарят на ЦИК Севинч Солакова стана ясно, че за машините се искат около  8 млн.лева. В писмото си до МФ обаче от ЦИК предупреждават, че това е само прогнозна сума, тъй като параметрите не са ясни - нито броя на секции, нито колко точно устройства. Тепърва ЦИК ще прави анализи колко избиратели могат да гласуват с една машина, предвид факта,че според ИК ще се гласува само с машини. И след това ще се реши дали в някои секции няма да се сложат поне по две устройства. Солакова вметна, че за първи път машинно гласуване ще има и на предстоящите частични избори за кметове, които са насрочени за 27 юни. Досега Изборния кодекс изключваше възможност за вот с машини на местни избори.

Зам.-председателят на ЦИК Росица Матева поясни, че за предишния вот са закупени 9600 машини, а устройства е имало в около 9400 секции. Разликата може да покрие онези секции, където сега ще се наложи да има по две устройства. Тепърва ще се реши колко ще са нужни за секциите зад граница. Според ИК устройства трябва да има в онези секции зад граница, за чието образуване за били подадени над 300 избиратели или на предишния вот са гласували над 300 избиратели.

По време на дебатите обаче не стана ясно колко общо ще струва вота на 11 юли. Секретарят на ЦИК Севинч Солакова само поясни, че парите за възнаграждения, в това число и осигуровки на предишните избори са били 350 000 лева. Сега обаче се предлага намаление с 100 000 лева. ЦИК ще иска повече пари за медийните пакети, но не стана ясно с колко.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.