Партиите компенсират ниските субсидии с дарения и членски внос

Партиите компенсират ниските субсидии с дарения и членски внос

БСП е увеличила три пъти парите от дарения, прибрала около 900 000 лева

Партиите компенсират по-ниските субсидии с приходи от дарения и членски внос. Това стана ясно от думите на шефа на Сметната палата Цветан Цветков пред БТВ, а повод за коментара му са годишните финансови отчети, които политическите сили трябваше да подадат в одитната институция.

Иначе Цветков поясни, че за първи път през 2019 година парламентарно представените парти отчитат по-големи разходи, отколкото приходи. Това се дължало основно на намаляването на държавните субсидии, част от партиите върнали и надзетите пари от субсидии, както и на участието им в избори, а миналата година имало две кампании – за ЕП и местна власт.

„Прави впечатление, че някои партии с увеличили приходите си от дарения през изминалата година. В сравнение с 2018 година БСП увеличава три пъти приходите си от дарения – близо 900 000 лева“, съобщи Цветков и даде да се разбере, че именно БСП е една от партиите, които е получили най-много дарения.

За сметка на това ГЕРБ и ДПС пък увеличили приходите си от членски внос.

Цветков напомни, че 14 партии не са подали отчет пред Сметната палата и ги грози глоба от 5 000 до 10 000 лева. Те няма да получат документ за подаден отчет, което ще възпрепятства участието им в избори, поясни още той.

Наред с това той коментира извършения от Палатата одитен доклад на НАП и се наблюдава повишаване на събираемостта на ДДС. Друг извод от доклада е, че има съмнения в качеството на извършваните от НАП проверки, заради липса на автоматизиран подбор за ревизии на проверяваните фирми и на проверяващите екипи, каза още Цветков.

Относно неравнопоставеността на тотото спрямо другите оператори, Цветков поясни, че Спортният тотализатор единственият, който е декларирал приходи от залози и така е плащал 15 % такса. Всички останали са плащали такса върху декларирани такси и комисионни. Така по думите на Цветков тотото е плащало 15 % от общите постъпления, а всички останали такса върху по-малка база – около 50 % от постъпленията си. Той даде да се разбере, че проблемът не е закона, който бил достатъчно ясен, а в ДКХ, която извършвала контрола.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.