Парното ни връща по десетина лева на мегаватчас топло

Искаме корекции до края на август

Парното ни връща по десетина лева на мегаватчас топло

Сумите на повечето абонати в София ясни след изравнителните сметки

На абонатите на столичното парно ще им бъдат върнати средно по 10 лева на потребен мегаватчас за миналия отоплителен сезон. Това става ясно от получените вече фактури от някои софиянци, показват изчисления на „Монитор“.

В изпратените до потребители документи се посочва дължимата сума по стара и по нова цена. Например, ако за периода юли 2019-март 2020 г. сме изразходвали 23,7485 MWh, то дължимата сума е 2725,55 лв. За този период цената за 1 Mwh е била 114,77 лв. След поевтиняването тя пада на 102,08 лв. или с около 12 лв. Така дължимата сума става 2424.25 лв. Заедно със сметката за топла вода, общо абонатът ще дължи 2731.29 лв., вместо досегашните 3070.74 лв. В края на таблицата е изчислена

разликата между двете суми,

която се равнява на 339,45 лв. От тях, по-голямата част или 301.30 лв. са от парното. Освен оставащата сума, която трябва да се приспадне от бъдещи фактури на абоната до изчерпване на цялата преизчислена сума, отнасяща се за всеки конкретен имот. Изчисленията са направени на база определената от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) ретроактивна цена. В случай обаче, че

клиентите не са доволни, то те могат да поискат допълнителен отчет

и преработване на изравнителната сметка до края на август 2020 г. След този срок вече няма да се приемат рекламации, нито ще се правят корекции.

Припомняме, че причина за връщането на суми стана спадът в цената на природния газ, договорено под натиска на Еврокомисията между „Булгаргаз“ и „Газпром“. Това доведе до намаление и в цената на топлинната енергия със задна за периода юли 2019 г. - март 2020 г.

Хората, които вече не собственици на партиди, но са плащали редовно сметките си през дадения период, ще могат да получат парите си, като преди това трябва да попълнят заявление, в което трябва да посочат банковата си сметка. По сметките на българското дружество пък са постъпили 201 млн. лв., които след това бяха възстановени на техните клиенти, включително и топлофикационни дружества. Преди време от столичната топлофикация обявиха, че общата сума за приспадане от бъдещите сметки на абонатите им е 40 млн. лв.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.