Депутатите решават окончателно как ще гласуваме

Депутатите решават окончателно как ще гласуваме

Парламентът ще разгледа на второ четене днес поправките в Изборния кодекс, който касае машинния вот.   

Според измененията Велико народно събрание няма да се избира по смесената система - 200 депутата мажоритарно и 200 пропорционално, както ГЕРБ предлага. Това стана ясно на заседание на парламентарната правна комисия, която прие измененията в Изборния кодекс на второ четене. Както стана ясно, ГЕРБ не отстъпва от идеята за смесена система за ВНС.

Отговорността за машинния вот ще е само на ЦИК, според приетите поправки в правна комисия. С измененията в Кодекса се възлага на ЦИК да купи или да наеме машините за гласуване. Депутатите заложиха срок от 30 дни, в който ресорните контролни агенции да проверят осигурените от ЦИК машини. Депутатите в правната комисия решиха още в секциите над 300 души, освен с машини, както е по закон сега, да се гласува и с хартия.

Очаква се парламентът да избере Лиляна Друмева като член на парламентарната комисия по вероизповедания и правата на човека, която влезе като депутат на мястото на Данаил Кирилов, който се отказа от депутатското място. Народното събрание ще обсъди промени в Закона за регистър БУЛСТАТ. Очаква се депутатите да обсъдят промени на първо четене в Закона за физическото възпитание и спорта, които засягат премиите за децата на починали олимпийски шампиони. Очаква се народните представители да гласуват на второ четене и промени в бюджета на НЗОК. Миналата седмица на първо четене депутатите приеха да се даде възможност НЗОК да разплати на болниците до 75 милиона лева от надлимитната дейност за предходни години. Тази седмица депутатите трябва да решат окончателно дали да увеличат минималният дневен размер на паричното обезщетение за безработица от 9 на 12 лв. от 1 октомври до края на годината.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.