Парламентът разреши приватизацията на обособени части от ВМЗ-Сопот

Парламентът разреши приватизацията на обособени части от ВМЗ-Сопот

Със 73 гласа "за", три - "против" и 15 "въздържал се" Народното събрание одобри предложението на кабинета за приватизация на обособени части от имуществото на "Вазовски машиностроителни заводи" ЕАД-Сопот (ВМЗ-Сопот).

Според вносителя целта е да се раздържавят обособени части по три обобщени позиции от ВМЗ ЕАД Сопот, поради отпаднала необходимост от тях за реализиране на производствената и търговската дейност на дружеството. Същите не се използват и за поддръжката им са необходими допълнителни разходи, се посочва още в мотивите.

"Вазовски машиностроителни заводи" ЕАД-Сопот е включено в т. нар. забранителен списък от Закона за приватизация и следприватизационен контрол. Раздържавяването на обособени части от неговото имущество се извършва от Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол след вземане на решение за това от Народното събрание по предложение на правителството.

Става думи за над 1000 дка застроени площи с предназначение "промишлена сграда", складови бази, почивна база "Чевира" в землището на село Старосел, дървопроизводствени площи.

Димитър Александров (ГЕРБ) определи решението като правилно. Когато един имот не се поддържа, неговата стойност пада, в момента цените на имотите са на много добро ниво, обясни той. Ако бъде осъществена сделката, потенциалният нов собственик ще развие дейност, което означава приходи за държавата, смята депутатът.

Йордан Апостолов от Обединени патриоти поиска процедурата да бъде първо пусната на явен търг.

От КРИБ и КНСБ подкрепят решението и го оценяват като полезно за българската икономика. БТПП смята,че представените документи не са достатъчни, за да се направи преценка за целесъобразността на акта, информира в доклада си по проекта икономическата парламентарна комисия.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.