Парламентът разпореди одит на АПИ за тол системата

Парламентът разпореди одит на АПИ за тол системата

Народното събрание възложи на Сметната палата да извърши одит на Агенция „Пътна инфраструктура“ за тол системата.

Целта е да се провери сключването и изпълнението на договорите за обществени поръчки. Става въпрос за периода от началото на проектирането на системата до края на 2020 година. 

Одитът беше поискан от БСП в рамките на разискванията по питане на депутати от левицата към министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова относно реформа в политиката за пътните такси.

От ГЕРБ го подкрепиха. Решението беше взето с 97 гласа "за", без "против" и четирима въздържали се.

По време на разискванията регионалният министър Петя Аврамова каза, че за толуване са подготвени 10 800 километра републикански пътища, няма да е трудно да се увеличи обхватът, но това ще стане в подходящия момент. "Не вярвам, че има някой, който да смята, че сега е моментът и времето, в което трябва да предизвикваме трусове", поясни тя.

Въпреки пандемията и ограничителните мерки приходите от толтакси бележат ръст от 6 на сто спрямо постъпленията през миналата година от електронни винетки на моторни превозни средства над 3,5 тона, подчерта Аврамова. Увеличението е въпреки намаляването на превозите и превозните разстояния, и реалното таксуване само на 3115 километра пътища, напомни министърът.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.