Парламентът прие декларация за защита на българите в Украйна

Парламентът прие декларация за защита на българите в Украйна

Документът е по повод административната реформа, която не е в полза на нашата общност там

Парламентът прие декларация за защита на правата на българската общност в Украйна. За документа гласуваха 109 депутати, нито един депутат не гласува против, 19 народни представители се въздържаха.

"Дипломатическите между България и Украйна бележат напредък", посочи от парламентарната трибуна Валери Симеонов, председател на групата за приятелство с Украйна в парламента. "Болградският регион ще бъде разделен на 5 части с решение на правителството на Украйна. Това е неприятен факт за запазване на целостта на българската общност", посочи Симеонов. В Декларация, представена от Симеонов в пленарна зала, се предлага българското правителство да направи всичко възможност да не се достигне до разделение на българската общност в Украйна.

Документът предлага да се проведе междуправителствена среща за защита на българското малцинство там. "Република България винаги е подкрепяла Република Украйна по нейния път към евроинтеграцията и е заемала категорична позиция за защита на нейния народ и държава пред различните европейски институции. Българската диаспора в Украйна винаги е била интегрирана част от българското общество. Тя участва активно в процесите на прехода от тоталитарен режим към демокрация" заяви Христо Гаджев.

"Още от началото на годината темата е поставена от премиера Борисов при разговор с президента на Украйна Зеленски, когато Зеленски е поел ангажимент административната реформа да не засегне българската общност в Одеса, заяви депутатът от ГЕРБ. Гаджев информира, че е имало поредица от разговори на външния министър Екатерина Захариева с представители на външното министерство на Украйна. Гаджев поясни, че вчера Захариева е разговаряла с колегата си външен министър на Украйна и отново е изтъкнала позицията на българската държава. "Тази декларация не бива да се тълкува като вмешателство във вътрешните работи на Украйна, а като ясен сигнал че България очаква Украйна да изпълни външнополитическите си ангажименти", каза Гаджев.

"Ние от ДПС винаги сме защитавали правата на българските общности, живеещи извън България, тази наша политика е последователна и ще продължи занапред". Това заяви председателят на ПГ на ДПС Мустафа Карадайъ по повод декларацията за административната реформа в Украйна, която ще засегне българската общност там. "Ние от ДПС смятаме, че трябва да се спазват поетите ангажименти към международни актове, в които всяка една от държавите е страна. Включително и за България се отнася, включително и за Украйна се отнася, за всички държави", каза Карадайъ.

"Българската държава пропусна да формулира категорична позиция в тази посока относно българската общност в Украйна", каза Валери Жаблянов от БСП по повод документа. БСП предложи гласуването на декларацията да бъде отложено, но идеята не беше приета.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.