Парламентът отхвърли ветото за финансирането на партиите
2

Парламентът отхвърли ветото за финансирането на партиите

Йордан Цонев към соцдепутат: За вас Пеевски е като краставицата на Мирча Кришан

Депутатите отхвърлиха ветото на президента Румен Радев върху измененията в Закона за държавния бюджет, с които партийната субсидия беше намалена от 11 на 1 лев на глас и беше позволено отново дейността на политическите формации да се финансира с дарения и от фирми. Държавният глава върна промените с аргумент, че отдалечавали страната ни от демократичните европейски държави и се подменял конституционният модел на политическата система.(

Депутатите отхвърлиха ветото на президента Румен Радев върху измененията в Закона за държавния бюджет, с които партийната субсидия беше намалена от 11 на 1 лев на глас и беше позволено отново дейността на политическите формации да се финансира с дарения и от фирми. Държавният глава върна промените с аргумент, че отдалечавали страната ни от демократичните европейски държави и се подменял конституционният модел на политическата система.

По време на дебатите Тома Боков от ГЕРБ обвини президента в лицемерие, защото от мотивите му ставало ясно, че подкрепя субсидията да е само лев, а в същото време иска да се забрани дарението от юридически лица. Така излизало, че според Радев въпросната сума е достатъчна за формациите да се издържат. Биков обясни, че ГЕРБ ще отхвърли ветото на президента срещу отвореното финансиране, защото 1 лв. субсидия не е достатъчна за по-малките партии и те трябва да имат възможност да се финансират и от частни дарители, като правят това по прозрачен начин, а не като взимат дарения нелегално и незаконно.От ДПС също обявиха, че ще подкрепят законопроекта и гласуват против ветото, защото не са съгласни с по-голямата част от мотивите на държавния глава. Йордан Цонев дори призова юридическия екип на Радев да не го подвежда, като припомни, че от 1990 г. до 2009 т. беше разрешено на политическите партии да се финансират от еднолични търговци и фирми. "Значи от аргументите на юридическия съвет на екипа на президента излиза, че дотогава Конституцията е била нарушавана, погазвана и политическите партии въобще не са изпълнявали конституционната си роля", допълни още Цонев. По думите му това, че има вероятност бизнеса да се намеси в политиката не означавало, че е противоконституционно.

От БСП пък не пропуснаха да намесят в спора името на депутата от ДПС и издател на "Телеграф медиа" Делян Пеевски, като соцпарламентаристът Антон Кутев атакува движението, че било против ветото, защото получавало финансиране от народния представител. По традиция Кутев не даде доказателства за думите си. В отговор пък Цонев заяви:  "Да обвинявате г-н Пеевски - разбирам, че това ви е краставицата на Мирча Кришан". Мирча Кришан е румънски комик от близкото минало, известен с това, че героят му в скечовете винаги намираше начин да спомене, че краставицата е 98% вода.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.