Парламентът одобри окончателно промените в извънредното положение (ОБЗОР)

Парламентът одобри окончателно промените в извънредното положение (ОБЗОР)

Заплатите на депутати и министри отиват за борба с COVID-19

Парламентът прие на второ четене промените в  Закона за мерките при извънредно положение. По новите правила на НС, депутатите гласуват след като приключат дебатите по всички точки на две групи, като има 30 минути почивка между гласуванията.

Народните представители приеха предложението на зам.-шефа на ДПС Йордан Цонев за мярката 60/40, като държавата ще поема не само 60% от заплатите на служителите в засегнатите от кризата с коронавируса сектори, но и осигуровките. По време на дебатите в зала Цонев заяви, че всяка компания, която иска да запази работните места, трябва да бъде в обхвата на мярката „60/40“. Той предупреди, че сигналите относно прилагането на мярката са разнопосочни и лоши – заповедите на Бюрата по труда за документите, с които стесняват обхвата на мярката. Цонев псочи, че може да се формулира точното поле на мярката, но засега народните представители се въздържат. По думите му, ако мярката се отнасяла до спрели предприятия, компании и фирми за работници извън полето на работа, то тя трябвало да се отнася още повече и за компании, които полагат усилия да запазят част от персонала си. „Ако получим още един сигнал, че мярката се стеснява при прилагането й от подзаконови нормативни актове от изпълнителната власт, ще трябва да формулираме точното поле на мярката 60/40“, предупреди той.

Друга промяна, която приеха депутатите е да не се начисляват наказателни лихви или неустойки при забавяне на вниска по кредита или лизнга, или при задължение към колекторски фирми и такива за бързи кредити. Финансовите институции няма да могат предсрочно да искат и парите от клиентите си. Също така се прие, че при извънредно положение държавни и местни органи ще заседават от разстояние, като това важи и за съдебните заседания, като се дава възможност страните по делата да участват виртуално. Наред с това се прие съдебната система тази година да няма лятна ваканция.

На туроператорите се възлага срок до 13 юни - месец след изтичането на извънредното положение, да започнат да възстановяват парите за неосъществени групови почивки, като това да става и с ваучери за 24 месеца. С текстовете се рпие, че държавата и общините ще могат да намалят или да освободят от плащането на наеми на засегнатите фирми и физически лица, които ползват държавни и общински имоти. Разрешава се и откриването на нови процедури по обществени поръчки.

През времето на извънредното положение държавата няма да изплаща субсидии на партиите, като за същото време няма и да им се начисляват такива. 

Прие също така да се намали от 300 до 1000 лева глобата за неспазването на ограничителните мерки, въведени със заповед на здравния министър или местното РЗИ.

При повторно нарушение между 1000 и 2000 лева. Когато става дума за фирма, глобата да е от 500 до 2000 лева. При повторно нарушение от страна на търговец обаче санкцията вече стига до 5000 лева. 

Преди това се прие по предложение на народния представител от ГЕРБ Красимир Ципов- депутати и министри, шефовете на държавни и изпълнителни агенции, и ръководителите на политическите кабинети, ще бъдат без заплати считано от 1 април до края на извънредното положение. Така от месечните възнаграждения на депутатите първо ще се правят отчисления за осигуровки и данъци, а отстатъкът от сумата ще бъде превеждана в сметката на здравното министерство за борба с коронавируса. Това обаче няма да важи за президента, неговото вице, както и за съдебната власт.

На свой ред лидерът на "Воля" Веселин Марешки заяви, че е доволен от предложението и оттегля тяхното депутатите да получават само минимална работна заплата - 610 лева. След него Борис Ячев от НФСБ пък също изрази задоволство, че от управляващата партия са се вслушали в техните призиви и затова оттеглят своето предложение за 0 лева заплати за депутатите, защото то се препокрива с това направено от ГЕРБ. Йордан Цонев от ДПС пък даде знак, че оттегля своето предложение изрично да се запише, че спестените пари от замразяването на заплатите ще отива за борба с COVID-19. Това не се налага, тъй като сега цялата заплата на народните представители ще отива за такива дейности. Малко по-късно стана ясно, че БСП също оттеглят своето предложение - заплатите да се замразят на окоо 3000 лева, колкото са били в края на 43 НС. Оконачатленият резултат показа, че решението депутатите да останат без заплати бе одобрено от 170 гласа "за", без нито един "против" или "въздърали се".

Междувременно се прие на второ четене и актоализацията на бюджета, като депутатоте приеха, дефицит в края на годината от 3,5 млрд. лева и увеличаване на тавана за поемане на държавен дълг от 2,2 млрд. на 10 млрд. лева. Срещу промененана бюджетна рамка на държавата и новия таван на държавния дълг против гласуваха единствено депутатите на левицата. Предвидени са 1,4 млрд. лева трансфер към държавното обществено осигуряване, респективно към фонд "Безработица", за обезпечаване на плащанията на съкратени работници и служители и за осигуряване на мярката "60 на 40" за подпомагане на бизнеса. С актуализацията на бюджета за 2020 г. държавата капитализира Българската банка за развитие /ББР/ със 700 млн. лева и допълнително в бюджета се осигуряват още 700 млн. лева държавни гаранции за ББР. По този начин ще може хората, които са в неплатен отпуск, както и всички самоосигуряващи се лица, да получат три поредни месеца по 1500 лева месечно безлихвен кредит, с гратисен период от 5 години и срок на погасяване 10 години.

Разработва се и програма, насочена към малкия бизнес, който също ще има право да получава безлихвен кредит със сериозен гратисен период от 3 до 5 години за поддържане и възстановяване на своята дейност. Максималният съвкупен номинален обем на облигациите, които могат да бъдат издадени в изпълнение на средносрочната програма за емитиране на дълг на международните пазари се увеличава от 8 млрд. евро на 10 млрд. евро.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.