Парите за пенсионери скараха депутати

Парите за пенсионери скараха депутати

БСП отново повдигна темата за преизчисляване на пенсиите

Бюджетът за държавното обществено осигуряване предизвиква полемики в извънредното парламентарно заседание днес. Депутатите продължиха дискусията си почти до 6 вечерта, разменяйки си реплики и дуплики.

Още миналата седмица стана ясно, че днес политиците ще обсъдят извънредно бюджета за здравната каса и за държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2020 г. Предвидените пари обаче успяха да станат причина за спорове.

“Днес се намираме в парадоксална ситуация - правителството определи, че от догодина прагът на бедност ще е 363 лв., а в същото време минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст е 234 лв.”, коментира лидерът на БСП Корнелия Нинова.

“Правителството казва, че не може да се живее с доходи под 363 лв. и в същото време казва на тези хора, дали своя принос за изграждането на българската икономика, че трябва да го правят с 234 лв.“, каза Нинова. Тя подкрепи мнението на настоящия председател на социалната комисия и депутат в ДПС Хасан Адемов за дългосрочната визия за работни места, високи доходи и високи осигурителни вноски, но наблегна, че това ще отнеме години.

“Възрастните хора имат нужда от актуализация днес”, завърши Нинова като допълни, че преизчислението е наложително. Тя припомни и съществуването на Сребърния фонд, създаден 2007 г., чиято цел бе да приема суми от приватизация, концесии и концесионни такси, както и излишъци от бюджета. “По прогноза парите в него днес трябваше да бъдат 10-15 млрд. лв., а има 3 млрд. лв. - а тези при можеше да помогнат на пенсионната система”, допълни лидерът на червените. “Това е един спокоен и лесно изпълним бюджет, който не предлага нови политики”, коментира Хасан Адемов от ДПС. Според него ножицата между старите и новите пенсии ще продължи да се разтваря, а с тези при няма как да се реши нито един проблем на социалното осигуряване. На подобно мнение бе и Виолета Желева от левицата, която каза, че бюджетът е в застой и няма да подобри живота нито на майките, нито на пенсионерите. От “АТАКА” също разкритикуваха сметката за държавно осигуряване за 2020 г. “И този бюджет е монетарен и рестриктивен”, каза Павел Шопов от “АТАКА”. От ГЕРБ обаче отговориха на критиките като коментираха, че дори да се преизчислят пенсиите, то те няма да излязат по-евтино. “Всички искаме да получаваме високи доходи, но едно са желанията, друго са възможностите на държавата”, каза Светлана Найденова от ГЕРБ като допълни, че у нас системата работи с личния осигурителен принос на дадено лице. “Не подкрепям това преизчисляване, което непрекъснато внасяте, защото така изкривяваме пенсионния модел и автоматично влизаме в спиралата на дефицитите, на което вие сте крале”, каза Найденова в реплика към Нинова. Лидерът на НФСБ Валери Симеонов припомни, че именно патриотите са настоявали за по-висока минимална пенсия преди 2 години, но тогава левицата не ги подкрепила, което и стана причина той да попита депутатите дали имат съвест. Симеонов каза, че предстои коалиционен съвет ГЕРБ-ОП за намиране на решение за ръст на пенсиите. Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков завърши с думите, че бюджетът е реалистичен и постижим. “С него почти няма изменения в кодекса за социално осигуряване, което ми дава основание да смятам, че рисковете да минимални и бюджетът е лесно постижим”, каза Петков. По думите му за пръв път се предвижда парите от вноски да са над 8 млрд. лв. и да покрият 2/3 от разходите в сметката. Въпреки разногласията, депутатите приеха бюджета. Той бе подкрепен от 121 народни представители, а 87 се обявиха против.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.