Богатството увеличава продължителността на живот с още 9 г.: живот без увреждания и болка, показва трансатлантическо изследване, цитирано от "Гардиън".

10-годишното изследване, проведено във Великобритания и САЩ, включва всички социални и икономически фактори за причините защо хората имат крехко здраве с годините.

"Установихме, че социално-икономическото неравенство по отношение на продължителността на живота без увреждане е сходно при всички възрасти в Англия и САЩ, но най-голямото социално-икономическо предимство в двете страни и във всички възрастови групи е благосъстоянието", коментира доктор Паола Заниното, професор по епидемиология и здравна грижа към Лондонския университетски колеж, който ръководи изследването.

Резултатите от проучването са публикувани във вторник в журнал "Геронтология". В изследването са участвали 10 754 британци на възраст 50 г. и по-възрастни, а също така 14 803 американци на над 50-годишна възраст. Изследвано е колко дълго хората се очаква да живеят без увреждания и до каква степен социално-икономическите фактори играят някаква роля.

Докато продължителността на живот е полезен показател за здраве, качеството на живота, докато остаряваме, е важно за установяване на здравето.

В двете държави хората в изследването са били разделени на групи на основа на благосъстоянието им. Направени са сравнения между по-богатите и групите с по-малко пари.

Изследването показва, че най-богатите в Англия и САЩ живеят допълнителни 31 г. в добро здраве в сравнение с 22-23 г. при тези, които са в групите с най-малко пари.

Жените от най-заможните групи от САЩ и Англия живеят допълнителни 33 "здрави" години в сравнение с 24,6 и 24 г. при тези, които са в групите с най-малко пари съответно в Англия и САЩ.

Британската статистика показва, че от 2009 г. мъжете в Англия и Уелс на 65 г. са добавили 31,5 седмици живот и 33,5 седмици здравословен живот. При жените съответно е 17,4 седмици живот и 23,3 седмици здравословен живот.

Но данните също разкриват, че родените днес деца вероятно по-голяма част от живота си ще бъдат с лошо здраве в сравнение с бабите и дядовците им.

По темата: пари живот
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Домакинствата изтеглиха над 24 млрд. лева кредити

Кредитите за домакинствата стигнаха 24,069 млрд. лв. в края на януари 2020 г. На годишна база те се увеличават с 10% спрямо декември предходната година. Към 31 януари 2020 г. жилищните заеми са 10,833 млрд. лв. и нарастват на годишна база с 14,8%.

НАП няма да запечатва магазини заради липса на информация в касовите бележки

Липсата на реквизити в касовите бележки, несъхраняването на паспорт на апаратите в търговските обекти или нарушена връзка със сървърите на приходната агенция вече няма да са причина за запечатване на търговски обект, съобщи Националната агенция приходите.

ЕК: България вече не страда от икономически дисбаланс

В България вече не се наблюдават икономически дисбаланси, отчетени през миналата година. Това се посочва в зимната оценка на Европейската комисия за икономиките и реформите в държавите от ЕС, съобщи БТА.